AAA

OMS | 26.12.2016 13:40

Biomasa u Šapcu – ušteda i zarada

U Šapcu se planira izgradnja toplane na biomasu koja bi obezbedila energetsku nezavisnost grada. Računi za grejanje bili bi manji, a biomasa bi se dobijala sa njiva Mačve i Pocerine, tako da bi šabački poljoprivrednici bili u prilici da zarade više ono što zaoru ili spale, Šabac bi uskoro mogao da pretvori u biomasu za toplanu. Sa jedne strane, to je šansa za poljoprivrednike, a sa druge, prilika da građani dobiju najbolju uslugu po najnižoj ceni.

Ideja rukovodstva Šapca je da pronađe jeftino gorivo koje bi zamenilo prirodni gas, čija cena ima trend rasta.

"Toplana na biomasu će omogućiti da građani imaju manje račune za grejanje, a da poljoprivrednici zarade od prodaje sirovine koja će biti iskorišćena kao energent. U budućnosti nas čeka još nekoliko koraka do konačne realizacije projekta, po principu javno-privatnog partnerstva. Očekivanja su da ćemo u oktorbu 2018. godine pokrenuti postrojenje", kazao je član Gradskog veća Šapca Slaviša Kostadinović.

Energetski menadžer Šapca Slobodan Jerotić objašnjava da je  ideja  da se građanima obezbedi kvalitetnija isporuka energije po nižoj ceni, kao i da se obezbedi nezavisnost od tržišta gasa.

"U planu je da se na postojeći sistem toplotnog grejanja priključi nov toplotni izvor. Pored agro-biomase, može se korisiti i drvna biomasa. Studija koju smo dobili od kolega iz Nemačke kancelarije za tehničku pomoć i saradnju, pokazuje da imamo veći potencijal agro-biomase od onog koji nam je potreban", rekao je Jerotić.

Partneri u projektu su Evropska banka za obnovu i razvoj i Nemačka razvojna agencija GIZ.

Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.