AAA

OMS | 28.12.2016 15:45

Šabačko suvo voće: Uspeh najbolje uspeva

Proizvodi šabačkih poljoprivrednika, učesnika u projektu "Ruralni razvoj nakon poplava", predstavljeni su danas u Gradskoj kući. Projekat koji je Grad Šabac započeo sa partnerima iz Inicijative za razvoj i saradnju (IDC), primer je kako se u poljoprivredi može dodatno zaraditi, tako što će se proizvodi preraditi pre plasmana na tržište.
 
Prema rečima gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, Grad je u saradnji sa IDC-om, a pod rukovodstvom Direkcije za poljoprivredu, omogućio malim poljoprivrednim gazdinstvima da dođu do konkretnih proizvoda.

"Uspeh najbolje uspeva. Naš današnji zadatak bio je da ove proizvode, lepo upakovane i brendirane, predstavimo direktorima i vlasnicima velikih marketa u Šapcu. Očekujem da se uskoro ovo suvo voće nađe na rafovima trgovina. Želimo da ovaj nov, zdrav i kvalitetan proizvod prvo stigne do naših sugrađana, a da se kasnije prodaje i u drugim gradovima", rekao je Zelenović i dodao da je jedan od zadataka Grada da naši poljoprivrednici zarade više i da žive bolje od svog rada.
Dušan Kostadinović, zamenik gradonačenika Šapca, ističe da je poljoprivreda velika razvojna šansa našeg kraja, da je projekat "Ruralni razvoj nakon poplava" jedan od 84 projekta koje Grad Šabac ima u svojoj Strategiji razvoja poljoprivrede.

"Brend "ZAdruga" nastao je u saradnji sa našim partnerima iz IDC-a. Ovo je jedinstven i dobar projekat, čiji je rezultat originalan brend, vrhunskog kvaliteta. Voće i povrće, u ovom slučaju sušeno voće, dostiže znatno veću vrednost nego kada se prodaje u svežem stanju. Budućnost nije u prodaji sirovina, što je uglavnom bila dosadašnja praksa, već u plasmanu poljoprivrednih poluproizvoda i gotovih proizvoda", napomenuo je Kostadinović.

Veselin Čupić, proizvođač voća i povrća iz Lipolista, jedan je od poljoprivrednika koji je sušio svoje voće u mobilnim sušarama. Ističe da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima, a u  planu mu je da proširi svoju proizvodnju šljive i da plasira više suvog voća na tržište.

Igor Kojičić iz Inicijative za razvoj i saradnju, podseća da je IDC u saradnji sa Gradom  i Direkcijom za poljoprivredu osnovao i registrovao socijalno preduzeće "Agro IRIS".

"Osnovni cilj pokretanja ovog projekta i osnivanje preduzeća je socio-ekonomsko jačanje malih poljoprivrednih proizvođača primenom inovativnog modela ruralnog razvoja", rekao je Kojić.

U Gradskoj kući organizovana je i licitacija na kojoj je prvo komercijalno pakovanje sušenog voća prodato za čak 2.500 dinara.

Pored predstavljanja suvog voća, govorilo se i o sirovoj hrani. Slavica Ilić, proizvođač jela koja u sebi sadrže sirove, neobrađene proivode, najavila je otvaranje specijalizovane radnje "Koren, list i plod" u aprilu 2017. godine.
 
"Koncept je u sirovoj, veganskoj hrani i ishrani isključivo biljnim namirnicima. Sirovine se tretiraju i obrađuju na temperaturi nižoj od 40 stepeni. Tako svi vitamini, minerali i enzimi ostaju celoviti", kazala je Slavica Ilić i dodala da pored prodaje hrane, želi da pokrene radionicu u kojoj mogu učestvovati svi Šapčani koji žele da se hrane na ovaj način.


Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.