Prema rečima gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, Grad je u saradnji sa IDC-om, a pod rukovodstvom Direkcije za poljoprivredu, omogućio malim poljoprivrednim gazdinstvima da dođu do konkretnih proizvoda.
"Uspeh najbolje uspeva. Naš današnji zadatak bio je da ove proizvode, lepo upakovane i brendirane, predstavimo direktorima i vlasnicima velikih marketa u Šapcu. Očekujem da se uskoro ovo suvo voće nađe na rafovima trgovina. Želimo da ovaj nov, zdrav i kvalitetan proizvod prvo stigne do naših sugrađana, a da se kasnije prodaje i u drugim gradovima", rekao je Zelenović i dodao da je jedan od zadataka Grada da naši poljoprivrednici zarade više i da žive bolje od svog rada.
"Brend "ZAdruga" nastao je u saradnji sa našim partnerima iz IDC-a. Ovo je jedinstven i dobar projekat, čiji je rezultat originalan brend, vrhunskog kvaliteta. Voće i povrće, u ovom slučaju sušeno voće, dostiže znatno veću vrednost nego kada se prodaje u svežem stanju. Budućnost nije u prodaji sirovina, što je uglavnom bila dosadašnja praksa, već u plasmanu poljoprivrednih poluproizvoda i gotovih proizvoda", napomenuo je Kostadinović.
Veselin Čupić, proizvođač voća i povrća iz Lipolista, jedan je od poljoprivrednika koji je sušio svoje voće u mobilnim sušarama. Ističe da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima, a u planu mu je da proširi svoju proizvodnju šljive i da plasira više suvog voća na tržište.
Igor Kojičić iz Inicijative za razvoj i saradnju, podseća da je IDC u saradnji sa Gradom i Direkcijom za poljoprivredu osnovao i registrovao socijalno preduzeće "Agro IRIS".
"Osnovni cilj pokretanja ovog projekta i osnivanje preduzeća je socio-ekonomsko jačanje malih poljoprivrednih proizvođača primenom inovativnog modela ruralnog razvoja", rekao je Kojić.
U Gradskoj kući organizovana je i licitacija na kojoj je prvo komercijalno pakovanje sušenog voća prodato za čak 2.500 dinara.
Pored predstavljanja suvog voća, govorilo se i o sirovoj hrani. Slavica Ilić, proizvođač jela koja u sebi sadrže sirove, neobrađene proivode, najavila je otvaranje specijalizovane radnje "Koren, list i plod" u aprilu 2017. godine.
"Koncept je u sirovoj, veganskoj hrani i ishrani isključivo biljnim namirnicima. Sirovine se tretiraju i obrađuju na temperaturi nižoj od 40 stepeni. Tako svi vitamini, minerali i enzimi ostaju celoviti", kazala je Slavica Ilić i dodala da pored prodaje hrane, želi da pokrene radionicu u kojoj mogu učestvovati svi Šapčani koji žele da se hrane na ovaj način.
Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)