AAA

OMS | 09.01.2017 12:15

Vladimir Krulj: Srbija da bude integrisana u tržište Unije

„Za Srbiju je veoma važno da bude integrisana u tržište Evropske Unije“, rekao je, gostujući u u jednoj od najslušanijih ekonomskih emisija „Biznis je važan”, svetskog servisa BBC, glavni ekonomista u pregovaračkom timu i predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke profesor Vladimir Krulj.

On je dodao da 75 odsto ukupnih investicija u Srbiju dolazi upravo iz Unije.

Najveći deo tih investicija dolazi u Srbiju iz Nemačke, Austrije, Italije, Grčke, Francuske… Najznačajnije investicije idu u telekomunikacije, infrastrukturu, poljoprivredu, IT, bankarski sektor i finansijski sektor. Kada je reč o izvozu to su pre svega poljoprivreda, usluge i dobra koja su vezana za finansijske usluge, telekom i IT“, objasnio je Krulj za BBC.

On je podsetio da je Vlada Srbije, sa premijerom Aleksandrom Vučićem, do sada uradila mnogo na promeni zakona, posebno onih koji utiču na privatizaciju preduzeća, što srpsko tržište čini konkuretnijim i privlačnijim za kompanije iz EU.

„Moramo da se takmičimo sa državama iz regiona koje su članice EU, kao što su Bugarska i Rumunija, a najbolji način za to je da pokušate da prikažete da su investicije održive. To Srbija čini do sada dobro“, kaže profesor Krulj.

Govoreći o ekonomskim odnosima sa Kinom, Krulj je objasnio da Srbija namerava da te odnose produbi.

„Ono što se desilo u Srbiji jeste da su kineski investitori napravili most u Beogradu. Veoma su zainteresovani za brzu prugu Beograd-Budimpešta, zato što su kineski investitori kupili luku Pirej. Čini se da je to važan ekonomski koridor koji će povezati luku Pirej, preko centralne i istočne Evrope do tržišta EU. U tom kontekstu Srbija očekuje kineske investicije i raduje im se”, rekao je Krulj

Most u Beogradu, koji su gradili Kinezi, podseća profesor Krulj, je dobra investicija koja pomaže infrastrukturu Srbije. Deo je Koridora 11, koji povezuje Srbiju sa Crnom Gorom, koja takođe želi da bude deo ovog puta i dobije ozbiljne investicije iz Kine.

„Kina investira, ali mi ne gledamo samo da investira već želimo održive investicije, koje bi donele dodatnu vrednost srpskoj ekonomiji”, rekao je Krulj ukazujući i na Beogradski aerodrom za koji kaže da ne mora da bude kineska investicija.

„Most preko Dunava može pomoći daljem razvoju aerodroma za koji je zainteresovano mnogo francuskih kompanija”, naveo je Krulj.

Upitan da li su odnosi koje Srbija ima sa Moskvom kompatibilni sa odnosima koje ima sa Zapadom, Krulj kaže da Srbija čini što je najbolje za rast njene privrede.

„Važno je da Srbija ima pristup ruskom tržištu, ali i razmena sa EU povećava rast. Premijer Vučić se jednako viđa sa zvaničnicima iz Vašingtona i Brisela, a Srbija želi da zadrži dobre kulturne i ekonomske veze sa Moskvom.To je balans koji daje Srbiji dobar kredibilitet širom sveta.“

Na pitanje BBC šta Srbija očekuje od administracije novog američkog predsednika Donalda Trampa, Krulj objašnjava da je Srbija mala zemlja, a da će američka administracija verovatno nastaviti da vodi sopstvenu politiku.

„Srbija gleda da bude fer partner, i brojni sastanci premijera Vučića prošle godine sa potpredsednikom Bajdenom daju snažnu nadu da će odnosi biti još produktivniji”, kaže Krulj.

Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.