AAA

OMS | 22.08.2017 14:55

Meštani u šabačkim selima odlučuju kako se troši novac od poreza

Meštani mačvanskog sela Drenovac, nadomak Šapca, ove jeseni će moći da predlažu i glasaju o projektima koji će biti ostvareni novcem od poreza na imovinu.

Zahvaljujući odluci Grada Šapca, novac od poreza koji se skupi u selu vraća se na korišćenje mesnoj zajednici. Oni na svom računu imaju 2.131.139 dinara koje mogu potrošiti na prioritetne projekte za njihovo selo.

O gradskoj odluci i projektima koji su u planu, danas su sa meštanima i predstavnicima Saveta Mesne zajednice "Drenovac", razgovarali Miodrag Filipović, rukovodilac Sektora za izgradnju u JKP "Infrastruktura Šabac" i Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca za uključivanje gradjana.

Miodrag Filipović je podsetio da je Šabac jedinstven po odluci da se sav novac, koji se skupi od poreza u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama, vrati tim mestima na korišćenje. Novina je da će od jeseni, pored saveta mesnih zajednica i gradjani moći da predlažu projekte važne za njihovo selo.

"Drenovac je dobar primer sela u kom su se ranije koristila sredstva od povraćaja novca od poreza. Odredjene ideje i predlozi su realizovani, imamo i primere radova koji su u toku a finansiraju se ovim sredstvima. Oni su uredili groblje, rekonstruisali i šljunčili puteve, u toku je i rekonstrukcija seoske crkve. Do sada je predlagao samo Savet mesne zajednice, a siguran sam da će biti dosta dobrih ideja kada se u predlaganje uključe i ostali meštani Drenovca", rekao je Filipović.

Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca, pozvala je sve stanovnike seoskih i prigradskih mesnih zajednica da se upišu u spiskove kod anketara, kako bi ostvarili svoja prava da glasaju i predlažu ideje.

"U spisak mogu da se upišu svi punoletni gradjani koji žive u nekoj mesnoj zajednici. Apelujemo na sve koji žele da predlažu i glasaju da se upišu, bez obzira da li njihovo domaćinstvo broji tri, pet, šest ili više članova. Dešavalo se da se kod anketara upišu samo domaćini koji su nosioci gazdinstva, a da se ostali ne prijave, čime gube mogućnost da glasaju", naglasila je Jelena Topalović Petrović i dodala da svi oni koji se nisu upisali u spiskove kod anketara, mogu to naknadno učiniti u prostorijama mesne kancelarije u mestu u kom žive.

Nikola Burmazević, predsednik Saveta MZ "Drenovac", kazao je da će Savet predložiti rekonstrukciju puteva pošto je Drenovac veliko i prometno selo, tako da je popravka saobraćajnica neophodna.

"Pored našeg predloga, Savet će podržati i ideje gradjana. Da bi neka grupa gradjana mogla da kandiduje predlog, mora se skupiti saglasnost pet odsto od upisanih. To nije mali broj i smatram da je svaki predlog oko kog se skupi toliki broj ljudi vredan razmatranja i realizacije.  Za Drenovac je važno i da se dodatno uredi centar sela, da se završi započeta rekonstrukcija crkve, ali i da na red dodje uredjenje škole.

 "Znamo da je mnogo ideja i da se ne može sve odjednom uraditi, ali smo voljni da postepeno radimo na uredjenju sela", istakao je Burmazević.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.