AAA

OMS | 05.09.2017 14:20

Šabac domaćin festivala pčelarstva u petak

Internacionalni festival pčelarstva biće održan u petak 8. septembra u pešačkoj zoni u Šapcu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Gradskoj kući.
 
Više od 40 pčelara i blizu 10 proizvođača opreme za pčelarstvo predstaviće svoje proizvode posetiocima, a organizovani su i edukativno-zabavni sadržaji za najmlađe Šapčane.
 
Festival pčelarstva je odlična prilika da postojeće proivođače meda podstaknemo, a buduće ohrabrimo, poručio je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović.

”Šabac je dobro mesto za organizaciju sajmova i festivala pčelarstva, budući da se u našem kraju proizvodi najviše meda. Pokazali smo da je nama u Šapcu važno kako se odnosimo prema proizvođačima meda. Agrarni budžet u okviru budžeta grada Šapca podržava sve obuke, projekte i manifestacije koje podstiču proizvodnju meda u Šapcu”, rekao je Kostadinović.
 
On je dodao da pčelarstvo ima dosta neiskorišćenih potencijala za razvoj i zapošljavanje.

”Činjenica da je u ovom trenutku samo šest odsto kapaciteta iskorišćeno za proizvodnju meda, govori koliko ova oblast ima potencijala i koliko još ljudi od ovog posla mogu da zarađuju. Grad Šabac je tu da im pomogne u tome. Ponosni smo na rad, znanje i iskustvo pčelara koji su šabački kraj svrstali među najznačajnije proizvođače meda u Srbiji. Želimo da budemo još bolji i uspešniji zato što imamo prirodne i ljudske potencijale”, dodao je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović.
 
Predsednik Udruženja pčelara Prnjavor Branko Mijić rekao je da Festival pčelarstva dobra prilika za upoznavanje proizvođača i kupaca i da Udruženje posebno podstiče mlade pčelare da učestvuju na Festivalu.

”Najbolji med ćete kupiti kod pčelara. Ovo je dobra prilika da kupci pričaju sa pčelarima, nauče nešto o medu i probaju kvalitetne proizvode, a za proizvođače da pokažu šta su uradili u prethodnom periodu”, kazao je Mijić.

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu Vladimir Špegar rekao je da je Šabac jedan od gradova sa najviše košnica i da je Grad tu da pčelarima pomogne da svoje proizvode prodaju, a Festival pčelarstva je jedan od načina.

Pčelari će svoje proizvode u petak izložiti već u 10 časova. Za podne je najavljeno svečano otvaranje Internacionalnog festivala meda, a program se završava u 20 sati koncertom starogradske muzike. Posetioci Festivala imaće prilike da nauče kako se ručno od gline pravila ambalaža za med pre 3000 godina.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.