AAA

OMS | 06.09.2017 13:05

Bogatić gradi toplovod

Opština Bogatić je prvog septembra raspisala javnu nabavku za projektovanje i izvodjenje radova na toplifikaciji sedam javnih ustanova eksploatacijom geotermalne vode sa izvorišta u širem centru varošice.

U Opštini navode da je to prvi projekat u Srbiji kojim će umesto uglja, mazuta i električne energije za zagrevanje koristiti topla voda, te da će se nakon njegovog završetka u lokalnom budžetu godišnje štedeti oko 150.000 evra.

"Stvoreni su svi preduslovi da se ostvari ovaj projekat. Pribavlјeno rešenje o pravu na eksploataciju od Ministarstva rudarstva i energetike, a revizijom plana generalne regulacije za naselјeno mesto Bogatić utvrdjena je trasa toplovoda. Studijom iskorišćenosti geotermalnog potencijala sa izvorišta BB-1, za potrebe dalјinskog  grejanja javnih ustanova u opštini Bogatić, koju je izradio Rudarsko geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, odabran je model otvorenog, prstenastog sistema grejanja, bez klasične toplotne stanice, sa podstanicama i izmenjivačima toplote u svakom objektu", rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Izvor koji će se eksploatisati ima kapacitet 25 litara geotermalne vode u sekundi u samoizlivu, temperature 75 stepeni i ukupna raspoloživa toplotne  snage 2,1 megavata. Ova količina energije je, prema studiji, dovoljna da zagreje Predškolsku ustanovu "Slava Ković", Osnovnu školu "Mika Mitrović", Mačvansku srednju školu, Centar za socijalni rad, Opštinski sud i JKP "Bogatić".

Projekat će u celosti finansirati lokalna samouprava iz kredita u iznosu 43 miliona dinara i sopstvenih prihoda koji su obezbedjeni rebalansom budžeta.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke
)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.