AAA

OMS | 14.11.2017 14:45

Šabačko postrojenje primer dobre prakse

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici posetio je juče Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu. On je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što sa gradonačelnikom Šapca i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine ima priliku da se uveri da postrojenje dobro radi.

"Ovo je prvo potpuno operativno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i prvo ovog tipa u Srbiji. Postrojenje je rezultat zajedničkih napora lokalnih vlasti, republičkih vlasti i Evropske unije. Benefite realizovanog projekta osećaju i građani Šapca i građani Srbije, jer oni žive u zdravijem okruženju, u sredini koja prečišćava otpadne vode. Evropska unija je u ovom projektu učestovala sa 10 miliona evra, ali su finansijski doprineli i lokalna samouprava i republičke vlasti. Iako je u pitanju kompleksan projekat ispunjeni su svi neophodni uslovi, a Postrojenje u Šapcu je najbolji primer dobre prakse za ostale projekte koji se realizuju širom zemlje", istakao je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zahvalio se šefu Delegacije Evropske unije na poseti Šapcu, ali i bivšem amabsadoru Majklu Devenportu na strpljenju prilikom realizacije ovog važnog projekta.

"Šabac oduvek pokazuje opredeljenje ka evropskim vrednostima i svest da je važno da imamo zdravu životnu sredinu u našem gradu, ali i najbolje uslove poslovanja i najbolju uslugu po najnižoj ceni, kao jednu od naših lokalnih politika. JKP „Vodovod“ je uradilo odličan posao prilikom relizacije projekta i završili su Postrojenje u predviđenom roku, po standardima Evropske unije. Ovo je pokazatelj da je u gradu kao što je Šabac moguće izvesti i realizovati komplikovan evropski projekat. Evropska unija je pomogla Šapcu i realizacijom projekta Regionalne deponije i odbrane na reci Savi", rekao je Zelenović i dodao da Grad trenutno učestvuje u još nekoliko evropskih projekata.

Daniela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP „Vodovod Šabac“, kazala je da je postojanje Postrojenja višestruko značajno za grad, jer se čuva reka Sava, zemlja, vazduh i zdravo okruženje za buduće generacije.

„Pored očuvanja životne sredine, Postrojenje je važno i za privredni razvoj jednog grada. Svi industrijski privredni subjekti imaju obavezu da izgrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a zahvaljujući tome što Šabac ima Centralno postrojenje, privrednici izdvajaju duplo manje sredstava za ekologiju”, dodala je direktorka JKP „Vodovod Šabac“.

Nakon obilaska Postrojenja, ambasador i predstavnici Grada Šapca posadili su sadnice, kao simbol razvijene ekološke svesti u Šapcu.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.