AAA

PREGLED-OMS | 05.12.2019 12:00 > 05.12 12:00

Promocija romana Posljednji muškarac Muharema Bazdulja

Vulkan izdavaštvo vas poziva na promociju i potpisivanje novog romana Posljednji muškarac Muharema Bazdulja. Promocija je zakazana za četvrtak, 12. decembar u knjižari Vulkan u Sremskoj 2 sa početkom od 18 sati.

Tom prilikom, pored autora, prisutnima će se obratiti književni prevodilac, pesnik i esejista Vladimir Janković, filmski i knjževni kritičar Miroljub Stojanović i urednica Vulkan izdavaštva Marija Radić.

Romanom "Posljednji muškarac" Muharem Bazdulj je potvrdio zbog čega je jedan od najčitanijih pisaca današnjice. Ovo romaneskno ostvarenje razlikuje se od prethodnih pre svega po tome što je pisac uspeo da dočara tonalitet života.

Reč je o distopijskom, futurističkom romanu, čija se radnja dešava u bliskoj budućnosti, tačnije 2027. godine, u Beču. Imaginarni svet u romanu sličan je našem, ali s jednom velikom razlikom. U tom svetu više se ne radjaju muška deca, stoga "Posljednji muškarac" predstavlja distopijsku viziju sveta bez sinova.

Futuristička tematika je glavna karakteristika Bazduljevog novog dela, s obzirom da je pisac u dosadašnjem radu obradjivao aktuelne teme, kao i teme iz prošlosti. Doktorka Adamović, glavna junakinja romana "Posljednji muškarac", doživela je najveći šok u svojih pedeset godina. U nastavku priče, Bazdulj nam majstorski pripoveda životnu priču doktorke Adamović, furiozno duhovito opisuje kakav biva svet kad se desi nezamislivo i sklapa distopiju kakva dosad nije vidjena u srpskoj književnosti.

U mnogo čemu drukčiji od prethodnih Bazduljevih romana, "Posljednji muškarac" vodi čitaoca od Sarajeva do Barselone i od Beča do Filadelfije, u zapletu koji podseća na vrtešku, uz pregršt lepih esejističkih pasaža nalik na pogled s visine na čaroban krajolik.

Pored toga što je izvanredan pisac, Muharem Bazdulj je i novinar i prevodilac. Objavio je petnaestak knjiga, najviše romana i zbirki priča. Njegove knjige prevedene su na engleski, nemački, poljski, ukrajinski, bugarski i makedonski jezik, a pojedine priče i eseji na još desetak jezika.

Dobitnik je nekoliko književnih i novinarskih nagrada, medju kojima su Stanislav Staša Marinković dnevnog lista "Danas" i "Bogdan Tirnanić" koju dodeljuje Udruženje novinara Srbije.

Zbog bolje organizacije, molimo vas da prisustvo promociji potvrdite putem mejla pr@vulkani.rs najkasnije do utorka 10. decembra.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.