AAA

PREGLED-OMS | 12.03.2020 12:15 > 12.03 12:15

Vulkan: Dirljiva i moćna istorijska priča - 'Kćerka Havaja'

Posle raskošne sage "Molokaj – Zatočenica raja", za sve ljubitelje istorijskih romana i egzotičnih predela Vulkan izdavaštvo priprema novu knjigu koja nosi naziv "Kćerka Havaja". U pitanju je veličanstven roman prožet lepotom havajske i japanske kulture koji se čita u jednom dahu. "Kćerka Havaja" donosi nam priču o dve žene, toliko različite, a opet slične, koje nisu očekivale da će se sresti – a kamoli zavoleti.

Proterana na ostrvo Molokaj kada je imala samo sedam godina, daleko od porodice i prijatelja, Rejčel Kalama od usamljenog deteta izrasta u snažnu ženu. Njen život dobija potpuno nov smisao od trenutka kada dobije ćerkicu Rut. Medjutim, Rejčel je svesna da kolonija Kalaupapa nije dobro mesto za devojčicu čiji snovi tek treba da postanu stvarnost. Zbog toga donosi tešku odluku i šalje je u sirotište u Honoluluu, gde će je usvojiti japanski par koji već ima tri sina.

Detinjstvo male Rut ispunjeno je ljubavlju i pažnjom usvojitelja i starije braće. Odrasta bezbrižno medju vinogradima i plantažama jagoda, sve dok se njen život ne promeni u sekundi. U potrazi za boljim uslovima, porodica odlučuje da se preseli u Kaliforniju, ni ne sluteći šta će se vrlo brzo dogoditi. Kada Japanci napadnu Perl Harbor, zbog svog mešovitog porekla Rut se suočava s mržnjom i nepravdom. Kao i mnoge druge Japance koji žive u Americi, nju i njenu porodicu šalju u logor za internaciju.

U najvećem delu romana pratimo upravo njen mukotrpan život po logorima, što ovu priču čini još snažnijom i emotivnijom. Roman personalizuje borbu svih onih u Kaliforniji koji su bili prisiljeni da žive po kampovima i logorima, i koji su posle puštanja na slobodu morali da započnu život od nule. Čitajući, proživljavamo ta vremena iz perspektive veoma snažne glavne junakinje. Za razliku od prethodne knjige, "Molokaj – Zatočenica raja", roman "Kćerka Havaja" pisan je potpuno drugačijim tonom, samim tim izaziva i drugu vrstu emocija, a knjige se mogu čitati i zasebno. Moćan i intenzivan, roman dobija posebnu notu kada glavna junakinja Rut konačno uspostavi vezu sa svojom biološkom majkom.

Autor ove moćne istorijske sage, Alan Brenert, rodjen je u Nju Džerziju. U Južnoj Kaliforniji studirao je engleski jezik i književnost, posle čega je završio i studije scenarija na Katedri za film Univerziteta Kalifornije. Autor je romana, kratkih priča, drama i libreta za mjuzikle, a radio je i kao scenarista za velike studije, mini-serije, pilot-epizode i televizijske filmove. Dobitnik je nekoliko nagrada Emi.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.