AAA

PREGLED-OMS | 11.07.2016 10:45

'Mačvanska lila' kod 'Radovan kule' Milića od Mačve


Tradicionalno, uveče Petrovdana, u Belotiću, rodnom mestu slikara Milića Stanković, večeras se održava manifestacija "Mačvanska lila", sa raznovrsnim programom od popodneva do kasnih sati.

Počeće likovnom radionicom (16 sati) kojom rukovodi Dragana Ercegovčević, od 19 su ulične trke u kojima će se nadmetati mališani od predškolskog uzrasta do osmog razreda (organizator sekcija iz Belotića AŠK "Tempo" ), a od 20  sati je kulturno-umetički program.

U dvorištu Radovan kule, ateljea slikara Milića od Mačve, od  21 sat biraće se najlepša lila, a potom će se, po starom običaju, lile zapaliti.

Običaj da se uveče Petrovdana pale lile napravljene od slame, odsečenog rogoza, gume ili u novije vreme od kore divlje trešnje, sačuvan je u Mačvi od davnina. Slikar Milić Stanković je organizovao lilenje ispred Radovan kule od kraja osamdesetih do 1998. godine, a poslednjih nekoliko godina uz podršku Opštine Bogatić organizuje se manifestacija čiji je cilj da se očuvaju tradicija i sećanje na velikog umetnika  koji je proslavio Mačvu.
 
 
Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.