AAA

PREGLED-OMS | 15.09.2016 10:10

Nova izložba u KomBank Art holu


Izložba instalacija "Figure sećanja" arhitekte Danijele Dimković

Jevrejski muzej u Berlinu, remek delo američkog arhitekte Danijela Libeskinda, inspirisalo je umetnicu Danijelu Dimković za izložbu instalacija nazvanu "Figure sećanja" koja je otvorena u KomBank Art holu.  

Posmatrajući ovaj muzej, ali i druge memorijalne centre, kao umetničke i arhitektonske forme, i kao mesta gde se "čuvaju" sećanja, autorka je došla na ideju da svoje utiske provuče kroz umetnički filter i predstavi kao instalaciju u prostoru. Metalni paneli koji čine ovu instalaciju, postavljeni su višesmisleno, otvarajući priču iz poglavlja o ljudskim zločinima kroz istoriju, bezobzirnosti sa jedne i patnje sa druge strane.

"Prostori sećanja mogu biti konkretni i istiniti, a mogu biti i samo asocijativni, dati u podsećanju, znacima, naslućivanju, i kao takvi inicijatori su sećanja. Galerije, muzeji, arhivi, praznici, vizuelna umetnost i spomenici jesu mesta sećanja na kojima se stalno iznova kombinuju materijalni, funkcionalni i simbolički aspekti prošlosti i time reguliše prisustvo prošlosti i sadašnjosti. Da bismo ponovo pronašli prošlost, rekonstruišemo je na osnovu različitih izvora umetnosti, spomenika, istorijskih artefakta, a tome služi pamćenje tj. konstruisano sećanje," rekla je o svojoj izložbi autorka Danijela Dimković.

Posetioci KomBank Art hola u Makedonskoj ulici 29, ovu izložbu moći će da vide do 25. septembra, svakog dana od 8 do 20 časova. Ulaz u galerijski prostor je besplatan.

O autorki

Danijela Dimković je rodjena 1976. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Unutrašnja arhitektura. Na istom fakultetu upisala je i postdiplomske studije i bila zaposlena kao asistent na predmetima Stilska unutrašnja arhitektura. Od 2009. godine zaposlena je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u zvanju docenta, na Katedri za unutrašnju arhitekturu, gde predaje predmete Stilska unutrašnja arhitektura i Osnove projektovanja stilskog enterijera. Od 2012. godine angažovana je kao predavač na Fakultetu primenjenih umetnosti, Odsek za dizajn enterijera i nameštaja.  

Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)
 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.