AAA

PREGLED-OMS | 03.05.2017 13:35

Šabac osvojio 6,6 miliona dinara za projekte u kulturi

Šest šabačkih ustanova kulture osvojilo je 6,6 miliona dinara za projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. O programima koji će biti  finansirani govorili su Igor Marsenić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Sonja Bokun Đinić, direktorka Biblioteke šabačke, Marko Bingulac, direktor Narodnog muzeja, Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra i Radomir Petrović, predstavnik Međuopštinskog istorijskog arhiva.

Kako je istakao Igor Marsenić, šabačke ustanove kulture su na konkursima osvojile tri puta više sredstava nego prošle godine. On je napomenuo da su osvojena sredstva dokaz da je "uvek pravo za vreme za kulturu", a naročito je ponosan na činjenicu da su sve gradske ustanove kulture učestvovale na konkursima.

"Višemilionska sredstva koja su šabačke ustanove osvojile doprineće razvoju infrastrukture i objekata kulture, kulturnog života i njegove produkcije u gradu. Takav napredak će se osetiti u Šapcu", ocenio je Marsenić.

Sonja Bokun Đinić rekla je da ove godine u Biblioteci završavaju konzervaciju starih i retkih knjiga u Zavičajnom odeljenju, a da su na konkursu dobili 1,6 miliona dinara za ovu namenu, čime će posao završiti. Drugi projekat je u okviru bibliotečko-informacione delatnosti, a odnosi se na platformu za koju su sa kolegama iz Beograda i Novog Sada dobili ukupno šest miliona dinara.

Marko Bingulac istakao je da kustosi ove ustanove tradicionalno učestvuju i osvajaju sredstva na konkursima. Ove godine su dodeljena sredstva za organizaciju 61. Oktobarskog salona u iznosu od 300 hiljada dinara i 700 hiljada za projekat arheoloških istraživanja lokaliteta u Desiću. Prema navodima, Ministarstvo kulture i informisanja ne finsira nova arheološka nalazišta, a izuzetak je lokalitet u Šapcu, na šta su u šabačkom Muzeju naročito ponosni, kazao je Bingulac.

Kulturni centar će ove godine dobiti sredstva za dva projekta, rekla je Sonja Petrović Jagić, direktorka ustanove. Prvi projekat je u oblasti muzičke umetnosti, a posvećen je liku i delu Šapčanina Miomira Grujića Fleke. Drugi se odnosi na uređenje galerije Kulturnog centra, u kojoj se godišnje održi više od 20 izložbi. Ova ustanova je osvojila ukupno 900 hiljada dinara sa svoja dva projekta.

Radomir Petrović, predstavnik Međuopštinskog istorijskog arhiva, objasnio je da je osvojena suma od 600 hiljada dinara namenjena projektu zaštite arhivske građe. Biće obezbeđene nove police i rešen problem skladištenja arhivske građe.

Šabačko pozorište osvojilo je dva miliona dinara od Ministarstva kulture, kao podršku za Festival "Pozorišno proleće". Šabačko pozorište je dobilo i 500 hiljada za put u Litvaniju, gde će biti gosti litvanskog pozorišta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.