AAA

PREGLED-OMS | 19.06.2017 12:45 > 19.06 13:09

Šabac ne zaboravlja Vinavera

U Šapcu su od 14. do 16. juna, po drugi put, organizovani Vinaverovi dani evropske kulture. Ovogodišnja manifestacija posvećena ruskoj kulturi, svečano je otvorena prijemom u Gradskoj kući, koji je za goste i učesnike naučnog skupa “Stanislav Vinaver i ruska kultura“ priredio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović Svečanost je nezvanično počela dan ranije, u Šabačkom pozorištu, predstavom „Tvoja ruka u mojoj“, Kerola Rukamora, po motivima A.P. Čehova.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je da je skup, na kome se izučava delo ovog jedinstvenog intelektualca, najbolji  dokaz da se Stanislav Vinaver vratio u rodni Šabac.

Sve dok nas takve vrednosti okupljaju i spajaju, sve dok postoje mesta kao što je ovo na kojima se takva reč ceni, izučava i vrednuje i sve dok takav duh kao što je Vinaverov u celom jednom gradu, kao što je Šabac, dobija sve više prostora, za našu kulturu itekako ima nade. U Šapcu smo nedavno osnovali Fondaciju „Stanislav Vinaver“. To je znak da kao što Vinaver nikada nije zaboravio Šabac i onda kada ga je već davno napustio i preselio se, da ni Šabac nikada neće zaboraviti Vinavera, podvukao je Zelenević.

Na svečanom otvaranju, pored gradonačelnika, obratili su se prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Filozofskog fakulteta u Novom sadu, dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i prof. dr Gojko Tešić, organizator naučnog skupa „Stanislav Vinaver i ruska kultura“.

U okviru festivala posvećenog Stanislavu Vinaveru, u Narodnom muzeju u Šapcu otvorena je izložba dela Petra Lubarde, iz kolekcije Kuće legata Beograd.

Manifestacija je zatvorena koncertom umetničke muzike, u rekonstruisanom objektu, budućem Muzeju šabačkih Jevreja.

Na koncertu su nastupale prvakinje Beogradske opere, Nataša Jović Trivić i Svetlana Lovčević, uz pratnju pijaniste Milivoja Veljića. Pošto su ovogodišnji Vinaverovi dani bili posvećeni ruskoj kulturi, repertoar koncerta su činila dela ruskih kompozitora. Specijalni gosti u drugom delu koncertu bili su Stevan Jović, profesor gitare i Mladen Kaličanin, profesor harmonike.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.