AAA

OMS | 11.03.2019 15:50 > 11.03 15:50

Šabac prvi uveo finasijsko upravljanje i kontrolu


Za predstavnike Gradske uprave grada Šapca, direktore javnih preduzeća i medije danas je u aneksu Bilioteke šabačke održana prezentacija FUK finasijsko upravljanje i kontrola.

Prema rečima gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, finansijsko upravljanje i kontrola je zakonska obaveza svake lokalne samouprave i države u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Samo je Šabac uveo finansijko upravljanje i kontrolu u celoj Srbiji. Ono što je nama važno je da pokažemo da je to u Srbiji zapravo moguće. Da je moguće uvesti red. Ovo uvodi red u sve javne poslove, a sa druge strane stvara obavezu svima koji se bave politikom da jedino na ovaj način ispravno, tačno i po zakonu, mogu da se bave politikom. Ovako se iskorenjuje bilo kakva vrsta korupcije u javnim poslovima, a sa druge strane se otvara prostor da svaki građanin vidi šta se tačno dešava u bilo kom segmentu javne uprave. Javnost, vladavina prava i iskorenjivanje korupcije čine suštinu finasijskog upravljanja i kontrole. Ovo je put za sve one koji bi da se bave politikom, za sve one koji bi da upravljaju Srbijom i za sve one koji bi da menjaju Srbiju, a ne znaju šta to znači," istakao je Zelenović.

Slobodan Ilić, rukovodilac Radne grupe za FUK, napominje da će ova radna grupa doprineti mnogo boljem upravljanju finasijskim sredstvima poreskih obveznika.
-Takođe, finansijsko upravljanje i kontrola podrazumevaju i stalno unapređenje kvaliteta usluga koje se pružaju građanima. Služenicima koji rade u Gradskoj upravi biće omogućeni kvalitetniji alati za obavljanje poslova. Ovaj projekat u svojoj realizaciji omogućava veću efektivnost i efikasnost u radu. Obzirom na nagoveštaje Državne revizorske institucije (DRI) da će krenuti u kontrolu efikasnosti trošenja javnih sredstava po jedinicama lokalne samouprave, ovo je direktan odgovor na budući rad DRI po gradovima u Srbiji, dodao je Slobodan Ilić.

Kristina Milošević, odbornica iz Gornjeg Milanovca, prisustvovala je današnjoj prezentaciji i istakla je da je Šabac grad sa primerima dobre prakse.

"Mi u drugim gradovima možemo da se ugledamo na Šabac i primenimo ove primere dobre prakse kakvi ovde postoje. Onako kako se radi u Šapcu, može da se radi i u drugim gradovima i opštinama", podvukla je Kristina Milošević.


Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.
(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.