AAA

OMS | 23.05.2019 17:20 > 23.05 17:20

Šabac ugostio poljoprivednike iz Goraždevca

Grad Šabac danas je bio domaćin delegaciji iz Goraždevca, najvećeg srpskog sela na Kosovu i Metohiji, a u naredna tri dana poljoprivrednici iz Šapca će se upoznati sa njihovom praksom u podsticaju za poljoprivredu u okviru SEED projekta "Podrška za razvoj obrazovanja i zapošljavanja".

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je sa svojim saradnicima prošle godine bio u poseti Goraždevcu, kazao je da su se tada dogovorili da će saradjivati i da će žitelji tog sela doći u Šabac da nauče kako da na najbolji način proizvedu jagode, ali i ostalo voće i povrće koje mogu da prodaju.

"Očekujem da oni vide da li to može za njih da bude interesantno. Ako zaključimo da je to najbolji način, onda ćemo ući u formalnu komunikaciju s predstavnicima grada Peći oko toga kako da se ta proizvodnja za našu zajednicu tamo podrži", istakao je Zelenović.

Dodao je da u ovom projektu učestvuju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Austrijska razvojna agencija, austrijska ambasada, i gradovi Šabac i Peć.

Urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ukazao je da je Goroždevac najveće srpsko selo u Metohiji, da su u selu sve srpske institucije koje su izmeštene iz Peći, ali da se broj stanovnika smanjio za 500.

Dodao je da je jako malo ljudi koji su sposobni da budu samoodrživi, većina živi od socijalnih davanja Srbije i Kosova, ali da ima poljoprivrednika koji nekim čudom i dalje rade, iako su kao prodavci ucenjeni.

Poljoprivrednik Miodrag Dašić, iz sela Brestovik, član Komiteta za bezbednost opštine Peć i jedan od gostiju u okviru ove posete, kazao je da ima pet krava i desetak svinja, ali da je bavljenje poljoprivredom teško za male poljoprivrednike zbog nestabilnog tržišta.

Njegov kolega poljoprivrednik iz Goraždevca Srboljub Dakić naveo je da očekuje da se upoznaju bolje sa šabačkim poljoprivrednicima, da razmene mišljenja i vide da li mogu da saradjuju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.