AAA

OMS | 08.03.2018 11:50

Šabac šampion u otvaranju podataka

Na konferenciji "Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti" održanoj 6. marta u Beogradu predstavljeni su uspesi Grada Šapca u otvaranju baza javnih podataka. Šabac je na ovom polju najuspešnija lokalna samouprava u Srbiji jer je ostvario najviše setova podataka na portalu data.gov.rs .

Konferencijom, koju su organizovali Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, obeležena je Svetska nedelja otvorenih podataka.

Grad Šabac trenutno ima 14 setova podataka objavljenih na portalu data.gov.rs. Jelena Toplanović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca, poručila je prisutnima na Konferenciji da se Šabac kroz proces otvaranja podataka i razvoj IT sektora približava konceptima "Pametnih gradova".

"Grad Šabac je, u prepoznatljivom inovatorskom duhu uočio suštinske vrednosti ovog koncepta i dobrobiti koje on može da donese, kako poslovnoj zajednici, gradjanima i civilnom društvu, tako i samoj upravi. Aktivno smo se uključili u procese otvaranja podataka. Odmah po dobijanju ovlašćenja za rad na portalu otvorenih podataka, objavili smo prve setove podataka iz oblasti saobraćaja podatke o linijama gradskog prevoza, redovima vožnje, autobuskim i taxi stajalištima, biciklističkim stazama. Pored navedenih podataka objavljeni su i setovi iz drugih oblasti: evidencija sportskih udruženja, udruženja u oblasti kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, nepokretnih kulturnih dobara, mesnih zajednica, obrazovanja-mreža osnovnih škola i predškolskih ustanova, evidencija kategorisanih objekata u narodnoj radinosti i drugi. Otvorili smo i prve setove podataka iz Geografskog informacionog sistema i u narednom periodu planiramo da otvorimo još desetak setova", rekla je Jelena Topalović Petrović.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.