AAA

OMS | 08.03.2018 15:20

Nedelja otvorenih podataka od 6. do 11. marta u gradovima širom Srbije

Konferencijom "Otvoreni podaci otvorene mogućnosti" obeležen je početak Nedelje otvorenih podataka koja se organizuje u više od 10 gradova Srbije i trajaće do nedelje, 11. marta.

Otvarajući dogadjaj, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Mihailo Jovanović naglasio je da se otvaranjem podataka značajno utiče na transparentnost, efikasnost i ekonomičnost rada državnih organa.

"Radi se o podacima koje na internetu objavljuju državne institucije i to u obliku pogodnom za obradu na računaru i za slobodnu upotrebu. Na Nacionalnom portalu otvorenih podataka (data.gov.rs) već je 22 institucije postavilo preko 200 skupova podataka", rekao je Jovanović, dodavši da je osnovana i Radna grupa koja će se baviti otvaranjem podataka u našoj zemlji.

"Trudimo se da povećamo broj institucija i skupova podataka na Nacionalnom portalu. Očekujemo da se pridruži još 1000 institucija i da stvorimo novu vrednost za društvo upotrebom njihovih datoteka", dodao je direktor Kancelarije za IT i e-upravu.

Konferenciji povodom otvaranja Nedelje otvorenih podataka, pored gospodina Jovanovića, prisustvovali su i eksperti za otvorene podatke Djordje Krivokapić, profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i osnivač Share fondacije, medjunarodni ekspert za otvorene podatke Ton Zelstra i Lejla Sadiku, specijalista za otvorene podatke iz Regionalnog centra UNDP u Istanbulu.

"Promene zakonskih procedura, medjusobno povezivanje institucija, promena načina razmišljanja i upravljanja podacima, izgradnja informacione infrastrukture sve su ovo teški, ali nužni procesi zarad digitalne transformacije naše zemlje i zajednice", naglasio je Djordje Krivokapić podsetivši da se upotrebna vrednost otvorenih podataka uvećava tek onda kada se ti podaci iznova koriste za nove svrhe.

Pored konferencije, tokom Nedelje otvorenih podataka organizuje se niz radionica, predavanja i mentorskih sesija u Startit centrima u Beogradu, Valjevu, Vršcu, Novom Sadu i Subotici, gde će startapi, mala i srednja preduzeća, istraživači i drugi zainteresovani imati priliku da se upoznaju da podacima sa Nacionalnog portala, nauče kako se obradjuju, kombinuju sa podacima iz drugih izvora, kako se analiziraju, vizualizuju itd.

Nedelja otvorenih podataka organizuje se u okviru projekta "Otvoreni podaci otvorene mogućnosti", koja sprovodi Kancelarija za IT i e-upravu i Program UN za razvoj u Srbiji, uz podršku Svetske banke, Fonda za dobru upravu Velike Britanije (GGF) i Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA). Projekat pruža podršku institucijama i procesu otvaranja podataka, ali i podržava IT kompanije, organizacije civilnog društva i druge zainteresovane za te podatke kreativno koriste.

Program svih dešavanja tokom Nedelje otvorenih podataka pogledajte OVDE.

Podsećamo da je Nacionalni portal otvorenih podataka, centralno mesto na kojem će biti objedinjeni svi podaci državnih organa i stavljeni na raspolaganje gradjanima, privatnom i nevladinom sektoru, u rad pušten krajem prošle godine. Sve otvorene skupove podataka možete pogledati OVDE.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.