AAA

PREGLED-OMS | 11.01.2017 09:35 > 11.01 09:52

Jurospajn (Eurospine) – ukočen vrat (text neck), globalna bolest naredne generacije


Jedan od najpopularnijih poklona danas su pametni telefoni. Hiljade tih korisnih elektronskih uredjaja poklonjeni su voljenima tokom nekoliko proteklih praznika. Svima su potrebni, i čini se kao da životi ljudi zavise od ovog stalnog saputnika  –  on je ili u džepu, ili u tašni, ili tik uz glavu, gde se govornik trudi da ga održi izmedju uha i ramena. Ovo poslednje posle izvesnog vremena može uticati na zdravlje, jer će se od ovog neudobnog položaja ubrzo ne samo uho korisnika zagrejati, već će i vrat početi da boli. I iako “usijano” uho neće postati briga fizijatra, jedna druga posledica čestog i dugotrajnog korišćenja pametnog telefona svakako hoće: ukočen vrat.

Pojava nazvana 'tekst nek' manifestuje se bolom u vratu koji ukazuje i na moguće oštećenje nastalo zbog stalnog gledanja u mobilni telefon, tablet ili neki drugi uredjaj. Fizički razlog poremećaja moguće je vrlo lako objasniti: ljudska glava teži u proseku pet kilograma. Ali, kada je savijena kako bi se gledalo u ekran elektronskog uredjaja, najčešče pod uglom od 60 stepeni, vratni mišići trpe pet puta veće opterećenje, i težina glave može dostići i čitavih 25 kilograma. Čovekovo rame i vratni mišići moraju tada da se, zbog neudobnog položaja glave, nose sa znatno uvećanim teretom. Poznate dugotrajne posledice ovog položaja su neprijatan osećaj u vratu, bolovi u vratu, ukočenost i glavobolja, a vremenom se mogu samo pogoršavati.

Zbog toga profesorka Margareta Nordin, predsednica Jurospajna, preporučuje da se prave češće pauze u korišćenju mobilnog telefona kako bi se glava mogla opustiti i odmoriti. Profesor Tomas Blatert (Thomas), sekretar Jurospajna, dodaje: "Napredovanje simptoma 'tekst neka' mora se pratiti, jer on najčešće pogadja mladu, inače zdraviju populaciju." Stoga Jurospajn naglašava potrebu za redovnim vežbanjem vratnih mišića kako bi se oni ojačali i tako, uz ledjne mišiće, i dovoljno opustili!

Sa više od 1.000 članova, Jurospajn je najveća evropska grupacija fizijatara i medicinski stručnjaka koji se bave problemima kičme. Jurospajn je registrovana neprofitna zdravstvena organizacija koja promoviše istraživanja, obrazovanje i podizanje svesti pacijenata u svim oblastima koje se tiču problema kičme. Za dodatne informacije molimo posetite www.eurospine.org

Kontakt za štampu i zahtevi za intervjue:
Koni Šmucer (Conny Schmutzer)
Rukovodilac za komunikacije
EUROSPINE, the Spine Society of Europe
media@eurospine.org
+41445864888
www.eurospine.org/press

Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.