AAA

POLITIKA-KOSOVO | 25.12.2018 16:25 > 25.12 16:32

Hasani: Pismo Trampa podrška dijalogu

Profesor medjunarodnog prava i bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani smatra da je pismo predsednika SAD Donalda Trampa predsednicima Kosova i Srbije, Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću podrška za nastavak dijaloga i što brže rešenje pitanja normalizacije odnosa.

Hasini je u intervjuu za Radio slobodna Evropa ocenio da u "kosovskom političkom spektru nema približavanja stavova u vezi sa dijalogom", kao i da ne očekuje približavanje stavova zato što je "ceo proces počeo pogrešno".

"Tu je uključena i podela Kosova, kao takozvano bolno rešenje, odnosno kao način uticaja na Srbiju da bi se dobile neke koncesije što se tiče državnosti Kosova. To je uticalo da stranke koje predstavljaju većinu naroda Kosova imaju ozbiljne rezerve. To znači da je naopako počelo", kazao je Hasani.

Iako je predsednik Kosova Hašim Tači više puta ponovio da nema reči o podeli ili rasparčavanju Kosova, profesor Hasani smatra da je Tačijeva ideja u suštini o podeli Kosova.

"Ja mislim da je greška ako se otvori pitanje promena granica, jer to može izazvati velike probleme ne samo na Kosovu već i u regionu", naveo je on.

Hasani je u intervjuu istakao da novoformirana pregovaračka ekipa, kao ni predsednik Kosova nemaju ustavno pravo da potpisuju sporazum sa Beogradom, jer su pitanja iz člana 18. tačka 1 Ustava Kosova, ekskluzivno pravo Skupštine Kosova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.