AAA

POLITIKA-KOSOVO | 26.12.2018 17:30

Tači: Dobili smo rat sa Srbijom, sada je vreme i da dobijemo mir

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u godišnjem obraćanju poslanicima i gradjanima izjavio da je Kosovo dobilo rat sa Srbijom, ali da je sada na redu da se dobije i mir. "Sa Srbijom imamo jedan vek neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cenu. Sada je vreme da dobijemo i mir sa Srbijom, za nas i buduće generacije koje dolaze. Zato pozdravljam stvaranje Pregovaračke grupe od strane Skupštine Kosova i početak rada na sporazumu sa Srbijom", rekao je Tači na sednici koju su bojkotovali poslanici Demokratskog saveza Kosova, Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Prema njemu, sporazum treba da bude konačan, sveobuhvatan i postignut u mirovnom procesu uz posredovanje EU i uz punu podršku od strane SAD.

"Ovaj sporazum Kosovu treba da donese priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije, dok regionu treba da donese održivi mir i stabilnost", kazao je kosovski predsednik.

Podvukao je da je poslednjih dana dobio dva pisma, jedno od predsednika Francuske Emanuela Makrona i jedno od predsednika SAD, Donalda Trampa.

"Pismo predsednika Makrona hvali naše angažovanje za mir i stabilnost. Ali je još snažnije pismo predsednika Trampa, države koja je nama najbliskija. Predsednik Tramp izdvaja Kosovo kao odlučujući partner za mir i razvoj celog evropskog kontinenta", kazao je Tači.

"Treba da sa najvećom ozbiljnošću shvatimo poziv predsednika Trampa koji kaže da podstiče mene i lidere Kosova da iskoriste ovaj jedinstveni trenutak i da govore jednim glasom tokom pregovora za mir", kazao je Tači.

U dijalogu o normalizaciji odnosa imamo podršku najjače države, SAD i podršku EU i njenih država, ističe on.

"Ako izgubimo ovaj trenutak, kako kaže i predsednik Tramp u svom pismu, bilo bi to tragično vraćanje nazad i gubljenje mogućnosti koja se neće ponoviti dugo vremena. Zato danas kao predsednik Kosova sa govornice Skupštine Republike Kosovo u ime gradjana i liderstva Kosova potvrdjujem da je Kosovo spremno za dijalog. Kosovo se obavezuje da će postići konačni sporazum sa Kosovom", kazao je Tači.

On je poručio predsedniku SAD da gradjani Kosova sa nestrpljenjem čekaju blagoslov sporazuma u Beloj kući pod liderstvom predsednika Trampa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.