AAA

POLITIKA-KOSOVO | 10.01.2019 12:25

Koha ditore: SAD i Rusija uključeni u postizanje sporazuma Beograda i Prištine

Predsednik SAD Donald Tramp priprema ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju predsednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića, piše danas prištinski list Koha ditore.

Ovome je prethodio susret predsednika Tačija sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom u Berlinu, o kojem javnost nije informisana, kao ni pregovaračka ekipa i Vlada Kosova, dodaje Koha.

Poznavaoci tog procesa ocenjuju da je do uključivanja SAD i Rusije u postizanju sporazuma došlo zbog složenog procesa dijaloga.

"Imajući u vidu složenost procesa postizanja sveobuhvatnog sporazuma izmedju Kosova i Srbije, ovo je pitanje postala tema u okviru diplomatija SAD i Rusije", kazao je za dnevnik politolog Krenar Šalja.

Medjutim, prema njegovim rečima, to ne znači da pregovaračke ekipe obe strane neće imati uticaja u procesu.

Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore.

U decembru prošle godine predsednik SAD Tramp je uputio pisma predsednicima Kosova i Srbije i istakao mogućnost da se sa Tačijem i Vučićem sastane u Beloj kući u slučaju da postignu dogovor.

"Pozivam Vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite jedinstvenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma", napisao je Tramp u pismu Tačiju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.