AAA

POLITIKA-KOSOVO | 06.01.2017 23:55 > 07.01 00:01

Podnet zahtev za uslovno oslobadjanje Haradinaja

Advokat lidera Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja Arianit Koci je izjavio u petak uveče da je zahtev za uslovno oslobadjanje Haradinaja podnet sudu u Francuskoj.

On je na Fejsbuku napisao da očekuje da sud narednih dana razmotri taj zahtev.

"Odbrana smatra da su svi pravni argumenti na strani Haradinaja i da će se ova nezavidna situacija koja je bila napotrebna vrlo brzo okončati", napisao je Koci.

Prethodno je portparol AZBK Muharem Nitaj izjavio je danas da, po odluci suda u Francuskoj, lider te partije Ramuš Haradinaj može da se brani sa slobode dok Srbija ne podnese zahtev za izručenje.

Nitaj je za prištinske medije najavio da će advokati bivšeg premijera "vrlo brzo podneti garancije države Kosovo" i zvanično zatražiti oslobadjanje iz pritvora predsednika AZBK-a.

"U tom slučaju, Haradinaj bi bio obavezan da boravi u Francuskoj do okončanja postupka", dodao je Nitaj.

Ministarka pravde Kosova Durata Hodža izjavila je da se danas još jednom u pisanoj formi obratila svom francuskom kolegi povodom slučaja Haradinaj.

Ona je dodala da institucije Kosova preduzimaju "sve zakonske mere" za oslobadjanje Haradinaja.

Ramuš Haradinaj uhapšen je u sredu po nalogu za hapšenje iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradiciju.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobodjen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK. Njemu je sudjeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobodjen svih optužbi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.