AAA

POLITIKA-KOSOVO | 20.04.2017 14:40 > 20.04 14:53

Tužilaštvo Kosova optužilo 26 visokih zvaničnika za korupciju

Državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi ocenio je danas da je institucija kojom rukovodi tokom prošle godine pokazala efikasnost rešavajući na hiljade krivičnih predmeta, dok je posebna pažnja posvećena borbi protiv korupcije.

Tokom prošle godine razmatrano je 35 slučajeva organizovanog kriminala, u 26 slučajeva podignute su optužnice, dok su istrage u drugim slučajevima u toku, kazao je Ljumezi na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio jednogodišnji rad tužilaštva.

"Po prvi put smo otvorili istragu i podigli optužnicu protiv tri ministra koji su na dužnosti, jednog bivšeg ministra, jednog poslanika, četiri gradonačelnika opština, jednog zamenika gradonačelnika, dvojice bivših gradonačelnika, jednog predsednika suda, jednog sudije, jednog tužioca, dvojice pripadnika policije i mnogo drugih javnih zvaničnika", kazao je Ljumezi.

Prema njegovim rečima, tužioci su tokom prošle godine rešili 63.055 predmeta ili 20.782 predmeta više u odnosu na 2015 godinu.

Tužilaštvo je takodje rešilo 28 slučajeva sa 66 lica optuženih za krivično delo terorizma.

Odeljenje za ratne zločine koji je preuzelo ovlašćenja od Euleksa "stavilo je ad akta 33 slučaja protiv 47 osoba, protiv 17 lica je odbačena krivična prijava, dok je protiv pet lica podignuta optužnica i u toku je sudjenje u tim sluačajevima", rekao je Ljumezi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.