AAA

POLITIKA-KOSOVO | 23.10.2018 15:25 > 23.10 15:46

Palmer: SAD podržavaju dijalog Kosova i Srbije

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer danas je pružio uveravanja predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da SAD podržavaju proces dijaloga Kosova i Srbije, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Tači je rekao da SAD ostaju i dalje najveći strateški partner Kosova "na nezaustavljivom putu ka evroatlantskim integracijama".

Tači i Palmer su razgovarali o bilateralnim odnosima, o političkim kretanjima na Kosovu, o procesu evroatlantskih integracija, o procesu učlanjenja Kosova u medjunarodne organizacije, Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) i o dijalogu Kosova i Srbije.

Govoreći o poslednjoj fazi dijaloga Kosova i Srbije, kosovski predsednik je rekao da je nakon sporazuma Makedonije i Grčke, sada red na istorijski sporazum Kosova i Srbije.

"Dobar je trenutak da se postigne istorijski sporazum, koji obezbedjuje uzajamno priznavanje Kosova i Srbije", rekao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je tokom razgovora s američkim zvaničnikom ocenio da SAD imaju "životnu ulogu u svim procesima" kroz koje prolazi Kosovo.

Vlada Kosova je saopštila da su Haradinaj i Palmer razgovarali o stanju na Kosovu, procesu transformacije BSK u Vojsku Kosova, o dijalogu Kosova i Srbije i o "naporima za postizanje medjuinstitucionalnog i medjupartijskog jedinstva oko dijaloga i vladavine reda i zakona".

"Kosovo je opredeljeno za produbljivanje saradnje sa SAD u svim oblastima. Postigli smo značajne rezultate u oblasti vladavine zakona i takodje naša se zemlja konsoliduje iznutra i jača agendu evroatlanskih integracija", kazao je Haradinaj.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.