AAA

POLITIKA | 04.11.2018 22:05

Brnabić za FT: Eventualna razmena teritorija nije dovoljna za mirovni sporazum Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo su daleko od sveobuhvatnog mirovnog rešenja, uprkos otvorenim razgovorima o mogućoj razmeni teritorija u cilju postizanja sporazuma, izjavila je srpska premijerka Ana Brnabić za Fajnenšel tajms.

Brnabić je upozorila da bi razmena teritorija, i kada bi bila dogovorena, bila "samo deo mogućeg konačnog rešenja", i da ne bi bila dovoljna za mirovni sporazum.

"Konačni sporazum, ako bude postignut, moraće da bude sveobuhvatan. Moraće da uključi ljudska prava, manjinska prava, ekonomsku saradnju, dugoročnu saradnju Srba i Albanaca, učenje oba jezika, kao i kulturno nasledje, crkve i manastire", kazala je Brnabić u intervjuu za britanski list.

Ona je negirala da bi dogovor Srbije i Kosova koji bi podrazumevao razmenu teritorija otvorio takozvanu "Pandorinu kutiju" na Balkanu.

"Pandorina kutija je otvorena pre tačno 10 godina, kada su države priznale nezavisnost Kosova. Mi sada pokušavamo da zatvorimo tu Pandorinu kutiju. Ne možete reći da smo pre 10 godina bili spremni da menjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o promeni granica", dodala je Brnabić.

Srpska premijerka je navela da lideri kosovskih Albanaca prave veliku grešku ako misle da će dijalog Beograda i Prištine rezultirati formalnim srpskim priznanjem kosovske nezavisnosti.

"Oni misle 'Da, Srbija će jednostavno da prizna našu nezavisnost', ali to se svakako neće desiti. Oni moraju da se pomere iz svoje udobne pozicije i sretnu se s nama na pola puta, gde ih mi čekamo. Hajde da napravimo kompromis, šta god to zahtevalo", kazala je Brnabić.

Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je priznalo više od 110 zemalja, navodi list i dodaje da medju njima nisu Kina, Rusija, Indija, Srbija i pet članica EU Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar.

Brnabić je osporila uobičajeno gledište u Briselu da je zvanično priznanje nezavisnoti Kosova od Srbije preduslov za njen ulazak u EU, navodeći da odsustvo saglasnosti medju članicama Unije prema statusu Kosova znači da bi "sporazum o dugoročnoj normalizaciji" odnosa Beograda i Prištine bio dovoljan za prijem Srbije.

"Svaki dan koji izgubimo u ovom zamrznutom konfliktu je dan koji je mogao biti dobijen za stabilniju i prosperitetniju budućnost svih nas", navela je predsednica Vlade Srbije.

Ona je za FT kazala da je presedniku Kosova Hašimu Tačiju, s kojim je u sredu razgovarala u Minsku, rekla da se pita "postoji li iskrena želja nekih političara u Prištini da dijalog bude nastavljen i da se dodje do sporazuma".

Govoreći o pristupnim pregovorima s Unijom, Brnabić je rekla da je članstvo Srbije u EU 2025. godine "veoma ambiciozan cilj".

"Mislim da je mnogo važnije da budemo spremni za ulazak, nego da postanemo član ako nismo u potpunosti spremni za to. Ako niste spremni za EU, onda obe strane gube. EU postaje slabija, a i vaša zemlja takodje", dodala je predsednica Vlade Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.