AAA

POLITIKA | 07.11.2018 15:30 > 07.11 15:45

Izbori za Nacionalne savete Čeha i Rumuna biće ponovljeni 14. novembra

Izbori za Nacionalni savet češke nacionalne manjinje u Beloj crkvi i Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Vršcu biće ponovljeni 14. novembra, odlučila je danas Republička izborna komisija (RIK).

Prigovor je podneo Milan First, a RIK je utvrdio da je u Beloj Crkvi u glasačkoj kutiji pronadjen jedan listić više od broja onih koji su glasali prema glasačkom spisku.

U Vršcu je utvrdjeno po prigovoru Mirće Leleea da su dve osobe obeležele da su glasale, a oni su izjavama potvrdili da nisu glasali.

Na izbore za Nacionalne savete manjina koji su održani u nedelju 4. novembra prigovor je uložilo Udruženje Romski Centar za strategiju zbog nepravilnosti u više mesta u Vranju, Nišu, Leskovcu, Doljevcu zbog, kako su naveli fizičkih obračuna, ucene, dovodjenje glasača, pa čak i da je u Staroj Pazovi došlo do pokušaja ubistva kandidata tog udruženja.

RIK je odbio taj prigovor uz objašnjenje da se kupovina glasova može "utvrditi u odgovarajućem krivičnom postupku koji se vodi od strane drugih nadležnih organa", a naveli su i da su na biračkom mestu u Vranju bili prisutni posmatrači OEBS-a i ambasade SAD-a koji nisu zabeležili nikakve nepravilnosti.

Na izbore za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine Seid Saćipi je podneo prigovor, jer kako je naveo u Preševu je glasao za listu Demokratska Partija-dr Nagip Arifi, a prema rezultatima izbora ta lista nije osvojila nijedan glas, što je RIK odbio, jer je glasanje tajno, te ne postoji mogućnost da se proveri tvrdnja Saćipija kako je glasao.

RIK je utvrdio i četiri logičko-računske nepravilnosti na biračkim mestima, pa je u Kovačici utvrdjeno da broj važećih listića nije jednak broju koje su dobile izborne liste za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, a u Požarevcu je broj glasalih za 13 glasača manji od broja listića u kutiji.

RIK je odlučio da se izvrši uvid u izvod sa izbora u Kovačici, dok će biti otvorene vreće sa glasačkim listićima za Nacionalni savet Rusina u Žablju i Roma u Požarevcu, kako bi se utvrdile nepravilnosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.