AAA

POLITIKA | 27.11.2018 18:30 > 27.11 19:46

Brnabić uputila zahtev za direktim konsultacijama u okviru CEFTE

 Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas popodne poslala formalni zahtev za direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). 

Brnabić je novinarima u Vladi Srbije rekla da je taj zahtev poslala Sekretarijatu CEFTA, Unmiku i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

"Oni su od sutra, od prijema zahteva, prema sopstvenim propisima dužni da u roku od 90 dana reše problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem CEFTA sporazuma", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da, ukoliko se te konsultacije ne pokrenu, Srbija će, u skladu sa CEFTA sporazumom, pokrenuti postupak pred arbitražnim sudom.

"Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvek je poštovala CEFTA sporazum, mislim da Srbija s pravom očekuje brzu reakciju Sekretarijata i Unmik misije na Kosovu", dodala je Brnabić.

Ona je napomenula da će Srbija nastaviti da se bori protiv kršenja medjunarodnih sporazuma svim pravnim mehanizmima poštujući medjunarodna prava i evropske vrednosti.

"Srbija neće nasedati na provokacije, neće uvoditi kontramere i nastaviće da saradjuje sa partnerima iz regiona, pre svega iz BiH koji su takodje pogodjeni ovim nerazumnim merama Prištine", rekla Brnabić.

Ona je dodala da će uraditi sve kako bi se stvari vratile na normalu, izbegla preteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija na Kosovu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.