AAA

POLITIKA | 03.12.2018 11:55

Poverenik podneo krivičnu prijavu zbog odavanja podataka o penzionerima SNS-u

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN službenog lica u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zbog toga što je neovlašćeno saopštilo Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podatke o ličnosti korisnika penzija u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Šabiću se obratilo više gradjana, navodeći da su korisnici penzija i da im je poštom stiglo pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa oznakom SNS na koverti, adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije.
Poverenik je, tim povodom, pokrenuo i postupak nadzora prema Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, predsedniku Srbije i Srpskoj naprednoj stranci.
"Republički fond za PIO na zahtev Poverenika da se izjasni da li je učinio dostupnim SNS, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji, te koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka, nije odgovorio. Nije to učinio ni nakon urgencije, sve do dana podnošenja ove krivične prijave, zbog čega će protiv odgovornih lica u fondu Poverenik podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka", dodaje se.

Generalni sekretarijat predsednika odgovorio je Povereniku da uopšte nije obradjivao, odnosno pribavljao te podatke.

"SNS na pitanja da li je, na koji način i kada pribavila podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija koji su dobili predmetno pismo, te po kom pravnom osnovu su predmetni podaci pribavljeni, odgovorila je Povereniku da su ti podaci: 'Dobijeni iz baze članstva SNS, kao i kroz akcije i štandove koje smo sprovodili poslednjih deset godina'", naveo je Poverenik.

Poverenik je zatražio izjašnjenje od Javnog preduzeća "Pošte Srbije" koja je potvrdila autentičnost dokumenta, odnosno činjenicu da je SNS obavestila Poštu o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

"Budući da navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju SNS, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu", dodaje se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.