AAA

POLITIKA | 20.12.2018 19:05

Usvojen budžet Vojvodine za 2019. godinu


Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas pokrajinski budžet za 2019. godinu u iznosu od 74,4 milijarde dinara.Za je glasao 71 poslanik, a protiv je bilo njih 17.

U predlogu Odluke o budžetu ranije je navedeno da je to za oko 13 milijardi dinara više nego 2016. godine, kada je formirana aktuelna Pokrajinska vlada, i za 1,34 milijardi više u odnosu na rebalansirani budžet za 2018. godinu, a planiran je na "principima da se očuva dostignuto učešće kapitalnih rashoda".

Prilikom predstavljanja budžeta navedeno je da će najveći deo novca iz pokrajinske kase i naredne godine, pored ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmeren u privredu i poljoprivredu, a da je kapitalni deo budžeta planiran u iznosu od 19,3 milijarde dinara.

U najznačajnije investicije planirane budžetom uvrštena su ulaganja u prečistače otpadnih voda kod Bačke Topole, Malog Idjoša i Srbobrana, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa "Heterlend" kod Novog Bečeja, nabavka deset vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije "Isidora Sekulić" u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Biće nastavljena ulaganja u započete projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasledja.

Obezbedjen je isti ili viši nivo ulaganja i u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, kao i u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina, navedeno je na predstavljanju.

Opozicija u Skupštini Vojvodine nije podržala budžet. Srpska radikalna stranka podnela je 60 amandmana, od čega 11 na predlog budžeta, a svi su odbijeni, rekao je predsednik te poslaničke grupe Djuradj Jakšić.

"Amandmanima smo pokušali da popravimo neke od katastrofalnih stvari koje su navedene u budžetu, ali je Pokrajinska vlada odbila svaki od njih uz štura objašnjenja", rekao je Jakšić i dodao da će "poljoprivreda i sledeće godine ostati kratkih rukava", iako je jedna od najvažnijih grana u Vojvodini.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nije podržala predlog budžeta, a poslanik Saša Šućurović je ponovio da je neprihvatljivo da rudna renta u Vojvodini bude najniža u Evropi, te da bi povećanjem iste sa tri na sedam odsto, budžet samo mogao da ima koristi.

Šućurović je kritikovao predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Patora (SVM) što je na početku objedinio raspravu i spojio čak 20 tačaka dnevnog reda sa tačkom u kojoj je trebalo da bude raspravljano o budžetu, "protivno svakoj parlamentarnoj praksi", ocenivši da je to "ućutkivanje poslanika".

Poslanička grupa LSV je zbog toga iz protesta napustila deo današnje sednice u toku poslaničkog sata, jer smatraju da je "onemogućena demokratska rasprava".

Demokratska stranka nije podržala budžet, jer smatra da će njime gradjani pre svega plaćati "jedan trom, spor, neefikasan, inertan i prekobrojan sistem administracije u pokrajini Vojvodini".

Uoči početka sednice Skupštine Vojvodine, nekoliko poslanika koji predstavljaju grupu "Alternativa za Vojvodinu", pokušali su da raziju transparent sa porukom da je u Srbiji stanje loše u medijima, da nema demokratskih izbora i da institucije nisu slobodne, pa su izbačeni iz sale.

Medju njima je bio i predstavnik Narodne stranke Borislav Novaković, koji se sukobio sa predsednikom poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenkom Jovanovim.

Došlo je do verbalnog obračuna izmedju njih dvojice, a poslanik SNS Jovanov je Novakoviću poručio da "danas nosi nalepnicu, a sutra nanogicu".

Poslanici grupe "Alternativa za Vojvodinu" potom su izbačeni iz sale Skupštne Vojvodine.

Na transparentu je pisalo "Slobodni mediji, slobodni izbori, slobodne institucije", a iste nalepnice imali su na garderobi.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.