AAA

POLITIKA | 04.01.2019 15:20 > 04.01 15:47

PUPS: I Vatikan da se uključi u rešavanje pitanja Kosova i Metohije

  • Foto:PUPS
  • Foto:PUPS

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) ocenio  je danas da bi bilo dobro da se Vatikan uključi u rešavanje pitanja Kosova i Metohije.
"Problemi pravoslavaca i katolika na КiM su isti s obzirom da su, i jedni i drugi, bili primorani da u ogromnom broju napuste teritoriju i svoju imovinu na КiM i zato podržavamo stav beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara da se oni mogu rešiti jedino dijalogom u integralnom smislu", saopštio je PUPS, "osvrćući se na Hočevarovu Božićnu poslanicu".

PUPS je dao "punu podršku i ideji nadbiskupa Hočevara da i Sveta stolica, koja, inače, nije priznala nezavisnost takozvane države Кosovo, preuzme aktivniju ulogu u rešavanju ovog lokalnog za Srbiju, ali i regionalnog pitanja, od čijeg rešavanja zavisi dugoročni mir i napredak celokupne regije".

"U tom smislu delimo i stav nadbiskupa Hočevara da aktuelne trgovinske barijere na КiM vode samo getoizaciji i novim konfliktima u srpskoj južnoj pokrajini", naveo je PUPS.

PUPS je istakao "da je, takodje, ohrabren i činjenicom da se visoki predstavnik Rimokatoličke crkve zalaže za to da država Srbija obezbedi restituciju imovine svim verskim zajednicama".

"To podrazumeva da je i obaveza medjunarodnih predstavnika na КiM da to isto obezbede i na tom delu teritorije koji, privremeno, nije pod kontrolom srpskog pravosudja", poručio je PUPS.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.