AAA

POLITIKA | 08.01.2019 14:00

Mogerini ponovo pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije (VIDEO)

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini danas je u razgovoru sa članovima skupštinske delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom ponovila potrebu što hitnijeg ukidanje taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, saopštila je Služba za spoljnu politiku i bezbednost EU (EEAS).

Mogerini se danas u Briselu sastala sa članovima delegacije koju je 15. decembra prošle godine Skupština Kosova izabrala za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.
 
Pozdavljajući imenovanje te delegacije, Visoka predstavnica je ocenila da dolazak njenih članova u Brisel demonstrira značaj koji kosovske vlasti pridaju procesu normalizacije, koja je preduslov za evropski put Kosova, kao i potrebi da saradjuju u dijalogu Prištine i Beograda, koji se odvija uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa članovima delegacije Mogerini je ponovila važnost ukidanja carinskih taksi koje je Vlada Kosova uvela krajem prošle godine na proizvode iz Srbije i BiH.

"Postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u svetlu dijaloga Prištine i Beograda zahteva atmosferu koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, uz poštovanje i sprovodjenje ranijih sporazuma i izbegavanje postupaka i izjava koji su nespojivi sa ukupnim interesima i strateškim ciljevima regiona", navodi se u saopštenju.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.