AAA

POLITIKA | 11.01.2019 14:40

Jeremić: Ova godina je prelomna za rešenje kosovskog pitanja ali i za smenu vlasti u Srbiji

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je 2019. prelomna, kako za razrešenje kosovskog pitanja, tako i za smenu vlasti u Srbiji.

Jeremić je u intervjuu magazinu "Tabloid" ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće na nasilan način pokušati da uguši gradjanske proteste u zemlji, jer kako je naveo, "zna da postoji velika verovatnoća da se to nasilje okrene protiv njega".

"Vučić je danas diktator koji je na vlasti pokrao stotine milione evra, i ima mnogo više da izgubi nego u svojim radikalskim danima, kada je bio obična isfrustrirana golja. Zato ne verujem da će se s tim kockati", naveo je predsednik Narodne stranke.

On je ocenio da Vučić namerava da na zahteve demonstranata odgovori raspisivanjem prevremenih izbora, ali pod svojim uslovima.

"Vučiću su potrebni izbori, jer ne sme da potpiše sporazum o razgraničenju s Albancima, bez da se pre toga ne pokrije narodnom voljom. On će od gradjana tražiti mandat za nekakav 'istorijski mir', pokušavajući da ga lažno predstavi kao jedinu alternativu ratu. Ako mu to dopustimo, nepovratno ćemo se kao narod odreći dela državne teritorije, Kosovo će postati član UN, i neće više biti prepreka za stvaranje Velike Albanije, što bi nas sigurno uvelo u nove opasnosti", naveo je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je ocenio i da opozicija ne bi smela da učestvuje na izborima pod okolnostima u kojima su oni organizovani poslednjih nekoliko godina u Srbiji.

"To bi dovelo u pitanje legitimitet tako izabranih institucija, kao i svih odluka koje bi one donosile. To se ne bi dopalo medjunarodnoj zajednici, jer takve institucije na primer ne bi mogle da neupitno legalizuju nezavisnost Kosova", naveo je Jeremić.

On je dodao da se Narodna stranka zalaže za donošenje zakona o lustraciji, zakona o poreklu imovine, kao i za uspostavljanje institucije specijalnog tužioca za visoku korupciju.

"Pravosudje u Srbiji je danas zarobljeno od strane izvršne vlasti. Biće potrebno da se uspostavi vladavina prava i da pravosudje konačno počne da slobodno i nezavisno da obavlja svoj posao", naveo je Jeremić i dodao da će jedan od najsloženijih slučajeva za pravosudje nakon promene vlasti biti projekat "Beograd na vodi" koji je, po njegovim rečima, "simbol naprednjačkog banditizma".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.