AAA

POLITIKA | 13.01.2019 16:50 > 13.01 16:54

Francuski list Kroa: Protesti u Srbiji, za sada male prilike da padne vlada

I pored protesta svake subote u Beogradu od početka decembra, čini se da su male prilike da za sada "padne vlada" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preneo je francuski list Kroa (La Croix).

U opširnom tekstu o protestima nezadovoljnih gradjana u Srbiji, stručnjak za Balkan iz Medjunarodnog istraživačkog centra Fakulteta političkh nauka u Parizu Žak Rupnik izjavio je za francuski list da su za sada male šanse da padne vlada.

"Opozicija je vrlo raznolika, od radikalne levice do radikalne ali i ekstremne desnice. Za sada opozicija nije dovoljno ujedinjena da bi predstavljala verodostojnu alternativu i zbog toga vlastima ne predstavlja pretnju", ocenio je Rupnik.

Drugi stručnjak za Balkan iz odseka Akademije za medjunarodnu geopolitiku u Parizu Aleksis Trud je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne deluje zabrinuto zbog protesta.

"On (Vučić) je samo nagovestio mogućnost raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora, a ti izbori ne bi predstavljali neku opasnost za njega", ocenio je Trud i dodao bi na izborima Vučić sigurno ponovo pobedio jer je popularan u srpskoj provinciji gde je mala mobilizacija protiv vlasti kao i nedovoljna obaveštenost o dešavanjima u Beogradu, gde traže njegovu ostavku.

List je preneo da je jedna od zabrinutosti gradjana na protestu pritisak vlasti na medije.

"Premda ne postiji cenzura u pravom smislu te reči, glavni informativni kanali koji imaju najveću gledanost, nalaze se pod kontrolom", ocenio je Rupnik, prenosi Kroa.

Francuski list je dodao da "političko nasilje, ućutkivanje civilnog društva i rastuća kontrola medija predstavljaju jedne od glavnih razloga nezadovoljstva gradjana", ali "vlasti i dalje to ignorišu i ne strahuju za svoj opstanak".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.