AAA

POLITIKA | 17.01.2019 18:30

Kajl Skot: Tužno što još niko nije odgovarao za paljenje ambasade SAD

Američki ambasador Kajl Skot izrazio je danas žaljenje što još niko nije odgovorao što je pre 10 godina zapaljena zgrada ambasada SAD u Beogradu kada je jedan čovek pognuo.

"Više od decenije nakon što je zapaljena zgrada ambasade SAD, jednog života koji je izgubljen u tom požaru i skoro milion dolara štete, još niko nije odgovarao niti je kažnjen. Tužno", naveo je Skot na Tviteru.

Apelacioni sud u Beogradu juče je pravosnažnom presudom oslobodio sedmoricu optuženih da su posle protesta "Kosovo je Srbija" zbog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. u Beogradu gadjali zgradu američke ambasade kamenicama, bakljama i drugim predmetima i izazvali požar.

Sud je naveo da su preinačene uslovne kazne zatvora, odnosno prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu za četvoricu opštuženih Dejana Vučkovića, Dragana Marinkova, Marka Novitovića i Milana Tomasa, a prvostepena oslobadjajuća presuda potvrdjena je Djordju Tominu, Nikoli Kosanoviću i Filipu Backoviću.

U obrazloženju se navodi da tužilaštvo nije dokazalo tvrdnje iz optužnice i da su zbog toga svi okrivljeni oslobodjeni optužbe za "teško delo protiv opšte sigurnosti".

Tužilaštvo je teretilo optužene da su ispred ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle mitinga organizovano došli i gadjali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Apelacioni sud je dodao da tužilaštvo nije ponudilo dokaze, već je svakom okrivljenom ponaosob stavljeno na teret da su bacali kamenice, pa se ne može prihvatiti stav da "bacanje kamenica na zgradu ambasade može da izazove požar".

Viši sud u Beogradu 14. novembra 2017. osudio je četvoricu optuženih za paljenje ambasade SAD u Beogradu 2008, tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu optuženih oslobodio.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.