AAA

POLITIKA | 09.05.2019 10:55 > 09.05 10:55

Inicijativa NDMBG ukazala EBRD na štetnost nekih projekata koje ta banka u Srbiji podržava

Inicijativa Ne davimo Beograd (NDMBG) saopštila je danas da je na seriji sastanaka sa direktorima i predstavnicima Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) ukazala na štetnost i probleme oko projekata koji se u saradnji sa tom bankom izvode u Beogradu i Srbiji.Inicijativa je navela da su sastanci održani u okviru godišnjeg skupa EBRD "Povezane ekonomije za snažniji rast", na koji je inicijativa pozvana, a koji se u održava u Sarajevu od 7. do 9. maja.

"Prvenstveno je bilo reči o javno-privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči, kao i problemima sa infrastrukturnim projektima kao što je rekonstrukcija Slavije, Ruzveltove ulice, kao i planirana izgradnja 'zelenog bulevara' odnosno rekonstrukcija poteza od Kalemegdana do Ruzveltove ulice koja nas veoma brzo očekuje", navodi se u saopštenju.
Predstavnik inicijative Dobrica Veselinović ukazao je na probleme u vezi sa potpisanim ugovorom o javno-privatnom partnerstva za deponiju u Vinči, koji je grad Beograd potpisao još 2017. godine sa privatnim konzorcijumom Suez-Itochu, a kojim se planira izgradnja spalionice otpada u Vinči.

Savetu direktora ukazano je i na probleme koji su postojali sa žalbenom mehanizmom koji je inicijativa pokrenula oko rekonstrukcije trga "Slavija", kao i na potpuno pogrešan projekat "zeleni bulevar" koji se protiv svim principima održivog saobraćaja.

"Inicijativa u saradnji sa partnerskom mrežom 'BankWatch CEE' će nastaviti da se na svim frontovima bori protiv štetnih i pogrešnih projekata gradskih vlasti, a koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj", navodi se u saopštenju Inicijative NDMBG.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.