AAA

POLITIKA | 05.08.2019 19:20 > 05.08 19:20

Opozicija na okruglom stolu: Nema uslova za izbore

Opozicione stranke i pokreti su na današnjem sastanku postigle puno jedinstvo u stavu da u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne izbore, ali da će nastaviti da razgovaraju.

"Iscrpićemo sve mogućnosti i razgovore i proteste, da bi se do poštenih izbora došlo, ali ostalo je jako malo vremena za ispunjenje zahteva opozicije", saopštio je jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović posle okruglog stola u zgradi opštine Stari grad.
Veselinović je dodao da je opozicija svoje zahteve iznela u decembru, da je usledilo i potpisivanje Sporazuma sa narodom, da su u medjuvremenu poredloge iznele i Crta i Cesid i ekspertski tim opozicije, a samo režim nije uradio ništa.

Veselinović je najavio sledeći sastanak sa predstavnicima vlasti najverovatnije za petak ili subotu, a sledeće nedelje, pošto se uvere da li je dijalog sa vlastima konstruktivan ili služi samo za odugovlačenje, opozicione stranke će se ponovo sastati i odlučivati o narednim koracima.

Konačna odluka o bojkotu izbora će, dodao je, biti doneta u drugoj polovini septembra.

Veselinović je dodao da će opozicija nastaviti da podržavamo proteste 1 od 5 miliona jer je pritisak na vlast jedini način da se dodje do rezultata.

Udruženje 1 od 5 miliona nakon današnjeg sastanka sa opozicijom ostalo pri stavu da će gradjani od 1.septembra pozvati na bojkot izbora, kao što su pozvali i političare da izadju iz Parlamenta u decembru.

"Ostajemo pri stavu da su 42 preporuke Stručnog tima naše crvene linije i zato pozivamo potpisnike Sporazuma sa narodom na poštovanje odredbi dokumenta koji su upravo oni predložili kao odgovor na zahtev protesta, da opozicija da svoje vidjenje Srbije i nakon smene režima, rekao je Srdjan Marković, jedan od organizatora protesta.

On je dodao da su 42 preporuke koje je napisao tim stručnjaka ispred protesta 1 od 5 miliona minimalni zahtevi koji moraju biti ispunjeni zarad fer i slobodnih izbora, a razgovori sa vlašću se mogu voditi samo o njihovoj implementaciji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, Pokreta slobodnih gradjana, Narodne stranke, Pokreta 1 od 5 miliona, Ne davimo beograd, Lokalnog fronta, Dosta je bilo, Stranke moderne Srbije, Nove stranke, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.