AAA

POLITIKA | 16.10.2019 15:45 > 16.10 15:45

Jeremić i Lompar: Vučić će ostati na vlasti godinama ako potpiše nezavisnost Kosova

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da je pitanje Kosova "ključno za smenjivanje naprednjačkog režima", jer će predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ostati na vlasti godinama ako mu bude dozvoljeno da potpiše sporazum "kojim bi Srbija praktično priznala nezavisnost svoje južne pokrajine".

"To teško možemo podneti biološki, vrednosno i na bilo koji drugi način", rekao je Jeremić u emisiji kanala "Helmkast" (Helmcast), u kojoj je učestvovao sa profesorom književnosti Milom Lomparom.
Rekao je da svojim "kolegama iz Saveza za Srbiju i opozicije, od kojih neki ne dele moj stav o Kosovu, kaže da čak ni iz praktičnih razloga ne možemo dopustiti Vučiću da završi kosovsko pitanje kako je zamislio, odnosno ’razgraničenjem’, jer nas kao posledica toga više neće biti".

Ako mu se to dozvoli, smatra Jeremić, mnogo teže bi se došlo do promena "jer će se medjunarodna podrška srpskom režimu produžiti za još nekoliko godina, pošto će od Vučića očekivati da sprovede potpisano, na sličan način na koji je Slobodanu Miloševiću dato još nekoliko godina podrške posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma", prenela je NS.

Jeremić smatra da Vučić, poučen iskustvom nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Miloševića "neće sedeti skrštenih ruku i čekati da ga njegovi prijatelji iz medjunarodne zajednice 'puste niz vodu' pošto reši Kosovo, nego će početi da 'rešava problem' funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, odnosno autonomije Republike Srpske (RS)".

Jeremić očekuje da će Vučić zatražiti od medjunarodnih partnera podršku za još pet, šest godina svoje vlasti.

"Nakon toga će krenuti ka članstvu u NATO i tražiti još pet, šest godina podrške. To su gotovo prepisani koraci Mila Djukanovića u Crnoj Gori 'Salto mortale' i potezi koji vode ka razvlačenju opstanka na vlasti, jer za njih van vlasti nema opstanka na slobodi", rekao je Jeremić.

Jeremić smatra da Kosovo vodi ka "rešavanju" RS, odnosno "unitarizaciji BiH", a kasnije i ka članstvu ka NATO, što sve zajedno znači još najmanje 10 godina naprednjačke vlasti.

Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da ga osudjivanje austrijskog pisca Petera Handkea, povodom dodele Nobelove nagrade za književnost, podseća na "cunami negativnih reakcija" koje je on doživeo jer je hor "Viva voks" izveo "Marš na Drinu" u zgradi UN u Njujorku dok je predsedavao skupštinom Svetske organizacije.

U emisiji kanala "Helmkast" profesor književnosti Milo Lompar je rekao da se najznačajniji preokret posle 2000. godine dogodio kada je "Srpska radikalna stranka prešla u ideološku formaciju LDP-a, nazvanu Srpska napredna stranka", i dodao da je to bio "ključni tektonski poremećaj" koji je izbacio političku scenu iz "prirodne ravnoteže".

"Posle 2012. godine se u Srbiji ubrzano favorizuje primat zapadnih interesa. Vlada SNS-a podiže negativne aspekte do maksimuma, a pozitivne svodi na simulaciju i privid. Kakve svrhe ima Stefanu Nemanji podizati spomenik od 18 metara, a istovremeno potpisivati Briselski sporazum? To je maska ispod koje je drugačiji sadržaj", rekao je Lompar.

Lompar je naveo da je vlast SNS jedina koja može da u vezi s Kosovom učini korak koji niko u istoriji nije učinio, jer buduće vlasti neće moći u tolikoj meri da kontrolišu birače.

"Vlast je prvo totalizovala biračko telo, pa ga je osiromašila, i sada koristi situaciju siromaštva da politički problem seli na socijalnu ravan, dakle, umesto da mislite o Kosovu, vi mislite o zaposlenju. Bivši kolonijalni upravnik BiH, Volfgang Petrič, je izrekao ključnu rečenicu o Kosovu: 'Sad ili nikad' ", rekao je Lompar.

Lompar je naveo da je nedavno "zahvalio na ponudi da govori" na svečanoj akademiji povodom 800. godišnjice uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve jer je na toj svečanosti Vučiću uručen "Orden Svetog Save Prvog reda".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.