AAA

POLITIKA | 07.05.2020 11:15 > 07.05 13:06

Stojanović: EU da se više bavi padom demokratije u Srbiji. Andjelković: Fridom haus geopolitički instrument

Politički analitičar Boban Stojanović ocenio je danas da bi medjunarodna zajednica trebalo da "upali alarm" i utiče na podizanje demokratije u Srbiji na viši nivo.

Stojanović je u izjavi za agenciju Beta naveo da je izveštaj Fridom hausa da Srbija više nije medju demokratskim zemljama "još jedan u nizu izveštaja koji to pokazuju", ali je dodao da smatra potrebnim da se Evropska unija više bavi tim pitanjem.

Prema njegovoj oceni, trenutno u Srbiji nije pitanje Kosova jedino značajno, već treba rešavati pitanja "na neki način osnovnih sloboda gradjana Srbije" i podizanja demokratije.

Stojanović je naveo da od aktuelne političke vlasti u Srbiji ne očekuje da se bavi podizanjem demokratije, jer, kako je kazao, ključne zamerke izveštaja su kontrola medija i veliki broj propagandnih medija.

"Toga smo svi svesni i to nije nešto što će da se promeniti", rekao je on i dodao da bi EU trebalo da "konačno" stavi po strani druge stvari i počne da se bavi pitanjem sloboda gradjana.

Stojanović je zaključio da je izveštaj Fridom hausa potvrda priči dela opozicije i nevladinog sektora, već dugi niz godina.

Srbija u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa prvi put posle 2003. nije svrstana u "delimično konsolidovane demokratije" već u kategoriju "hibridnih režima" u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Kako se navodi u izveštaju "Zemlje u tranziciji" kojim je obuhvaćeno 29 zemalja bivšeg SSSR i Istočne Evrope, korak unazad iz kategorije "delimično konsolidovanih demokratija" u kategoriju "hibridnih režima" pored Srbije načinila je i Crna Gora, dok su Kosovo i Sevrena Makedonija jedini u regionu Zapadnog Balkana ostvarili napredak.

Pojam "hibridni režim" odnosi se na države u kojima vlast istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore, u kojima su demokratske institucije krhke i postoje značajni izazovi u odbrani političkih prava i gradjanskih sloboda.

Andjelković: Fridom haus geopolitički instrument

Analitičar Dragomir Andjelković je danas ocenio da je Fridom haus u svom najnovijem izvešaju Srbiju kritikovao zbog njene saradnje s Kinom i Rusijom, uz ocenu da je ta organizacija "pre svega geopolitički instrument američke 'duboke države' ".

U juče objavljenom izvešaju organizacije Fridom haus, Srbija prvi put posle 2003. godine nije svrstana u "delimično konsolidovane demokratije", nego u "hibridne režime", u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Govoreći  za agenciju Beta o ocenama Fridom hausa o Srbiji, Andjelković je rekao da, "ako su tačne, one su bile tačne i pre tri ili pet godina ništa nije moglo da se desi preko noći. Nije Srbija gora danas nego što je bila pre, niti se promenila vlast, ista je vlast".

Kako je naveo, "drugo je pitanje da li mi sami treba da poboljšavamo sistem" i, dodao da "sigurno da treba, ali za to nam ne treba takva organizacija".

"To je organizacija koja deluje politički motivisano i verovatno su danas na njenom udaru zemlje koje su problem za američke centre moći", te je kritika motivisana geopolitički, ocenio je Andjelković.

Po rečima Andjekovića, organizacija Fridom haus koja je niz zemalja ocenila kao nedemokratske, "finansirana je od strane Amerike, podržavala je Ameriku u Vijetnamskom ratu i nikad je nije osudila zbog kršenje ljudskih prava".

S druge strane, rekao je on, administracija američkog predsednika Donalda Trampa "nije u preterano bliskim vezama sa Fridom hausom".

"Ako bi usledile promene ne čelu Amerike i tu došli Trampovi oponenti, ta demokratsko-liberalna garnitura koja je nekada vodila Ameriku oni koji misle u duhu Fridom hausa, sigurno bi bili mnogo moćniji, i Srbija bi imala i više problema", smatra Andjelković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.