AAA

POLITIKA | 04.06.2020 12:55 > 04.06 12:59

Vučić: Nijedno imenovanje Moskve neće uticati na dobru saradnju sa Srbijom

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Rusija prijateljska zemlja Srbiji i da imenovanje Jevgenija Primakova na mesto direktora Agencije "Ruska saradnja" neće uticati na tu saradnju.

"Rusija je nama prijateljska zemlja, tako je bilo i tako će i biti. I to ne može da promeni niko od neodgovornih političara u Srbiji, niti bilo ko drugi", rekao je Vučić na pitanje kako komentariše postavljenje Primakova, zbog navodne povezanosti sa predstavnicima srpske opozicije.

On je rekao da je Rusija mnogo veća od Srbije, i po broju stanovnika i teritorijalno, i da može da postavlja koga god hoće.

"Oni vode računa o svojim interesima i mi nemamo ništa ni protiv čega ni protiv koga. Da li će to bili ili neće ja to ne znam", rekao je Vučić i dodao da bi bilo "sumanuto" da Srbija utiče na odluke Moskve.

Mediji u Srbiji navode da je Primakov u martu prošle godine, u jeku antivladinih demonstracija u Beogradu, nudio Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju.
"Staćemo sa kampanjom otpriznavanja ako Priština prestane da aplicira za Interpol, UNESCO..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija prekinuti kampanju povlačenja priznanja Kosova ako Priština prestane da aplicira za članstvo u medjunarodnim organizacijama.

Na konferenciji za novinare nakon svečanog otvaranja fabrike "Adient" u Loznici, Vučić je rekao da je reč o predlogu za dogovor na odredjeno vreme i naveo da je prištinskoj strani to predlagao više puta u prethodnim godinama.

"Kažite: 'Nećemo da apliciramo za prijem u Interpol, UNESCO i druge medjunarodne organizacije' i mi ćemo prestati sa kampanjom otpriznavanja. A oni kažu da neće da odustaju od svoje državnosti, a kako mi da odustajemo od svoje", kazao je Vučić.

Komentarišući izjavu predsednika Kosova Hašima Tačija da neće da razgovara sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom zbog, kako je rekao, njegovog stava o nezavisnosti Kosova, Vučić je upitao kako Priština želi da bude na evropskom putu, a neće da saradjuje sa zvaničnicima EU.

Govoreći o smeni kosovske Vlade, Vučić je kazao je Tači "za to što je izveo" imao nedvosmislenu podršku Sjedinjenih Američkih Država te da će Tači prisustvovati samo pregovorima u kojima učestvuju predstavnici SAD.

"Neću da se bavim njihovim unutrašnjim odnosima odnosima unutar albanske zajednice za nas je važno da Srbi dobiju odredjene garencije. Srbi se nadaju da će imati više nego što su imali od Vlade Aljbina Kurtija", naglasio je Vučić.

Istakao je da je Srbija za razgovore otvorena nakon što budu ukinute carinske mere koje su uvedene na robu iz Srbije.

"Srbija će da razgovara svuda, samo kada se sklone mere koje otežavaju protok ljudi, robe... Nije nam problem da razgovaramo, niti imamo primedbe na razgovore koji su vodjeni u EU, niti primedbe na ekonomske razgovore koji su vodjeni sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine predsednika SAD", kazao je Vučić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.