AAA

POLITIKA | 13.08.2020 14:25 > 13.08 16:13

Radeta (SRS): Demokratija u Srbiji se potpuno ugasila nakon poslednjih izbora(VIDEO)

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je danas da se nakon poslednjih izbora demokratija u Srbiji potpuno ugasila. "Izgubili smo dve najvažnije institucije. Instituciju Narodne skupštine i instituciju Ustavnog suda", rekla je Radeta na konferenciji za novinare održanoj u sedištu te stranke.

Ona je navela da su sudije Ustavnog suda Snežana Marković, Vladan Petrov i Tamaš Korhec potpisali zaključak "kakav ne poznaje pravna nauka" i podsetila da je SRS pre četiri godine, kada su birane sudije tog suda, iznela dva "ozbiljna razloga" zbog kojih Tamaš Korhec ne može da bude sudija u tom sudu.
"Prvi razlog je što je on bio kopredsednik madjarskog pokreta, koji se, po svom programu, zalaže za veliku Madjarsku, a što podrazumeva Autonomnu pokrajinu Vojvodinu u sastavu države Madjarske", rekla je Radeta.

Drugi razlog je, kako je navela, afera vezana za njegov doktorat, koji je, nakon završenih master i doktorskih studija na Srednjeevropskom univerzitetu u Budimpešti nostrifikovao na fakultetu Fabus u Sremskoj Kamenici, iako taj fakultet u programu uopšte nije imao pravne studije.

"Takav čovek je izabran voljom naprednjaka za sudiju Ustavnog suda i taj čovek je jedan od troje potpisnika ovog skandaloznog zaključka", kazala je potpredsednica SRS.

Ona je navela da je Ustavni sud s potpisom to troje sudija odbacio njihovu žalbu na legalnost izbora, koja je, kako je istakla, puna ozbiljnih pravnih argumenata, da bi tek na kraju naveli da su oni nenadležni da odlučuju o tome.

Takodje su istim zaključkom obuhvatili dva zahteva od dva različita podnosioca, koji nemaju nikakve veze jedno s drugim, dodala je Radeta.

"Ovako skandalozan zaključan, zaista, ne bi smeo izaći ni od bilo kog organa lokalne samouprave, a kamoli od Ustavnog suda", kazala je.

Podsetila je da Ustavni sud ćuti i na nekoliko drugih zahteva koje mu je podnela SRS, medju kojima je i zahtev za utvrdjivanje neustavnosti odredjenih odredaba Zakona o presadjivanju ljudskih organa za koji nisu dobili odgovor ni dve godine nakon podnošenja.

"Dokle god se Ustavni sud ne bude ponašao u skladu sa svojom ulogom i svojim ustavnim ovlašćenjima i dokle god Ustavni sud ne prestane da bude instrument u rukama vladajućeg režima država Srbije neće biti pravna država i u državi Srbiji neće biti pravne sigurnosti", zaključila je Vjerica Radeta.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.