AAA

POLITIKA | 01.02.2021 15:50 > 01.02 16:39

Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose; Hoti:Probijena blokada priznanja Kosova

  • Foto:pixabay.com

Izrael i Kosovo uspostavili su danas diplomatske odnose na virtuelnoj ceremoniji održanoj u Jerusalimu i Prištini.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi i njegova koleginica sa Kosova Meliza Haradinaj Stubla potpisali su zajedničku deklaraciju o uspostavljanju odnosa, prenele su agencije.
Aškenazi je rekao da je on odobrio "zvaničan zahtev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu".

Uspostavljanju odnosa Kosova i Izraela prethodili su sporazumi o normalizaciji odnosa postignuti u proteklim mesecima izmedju jevrejske drave i četiri arapaske zemlje, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, navodi Frans pres i dodaje da te države nisu priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Kosovo, medjutim, priznaje Jerusalim kao izraelsku prestonicu, navode izraelski mediji.

Ograničenja na putovanja, uključujući zatvaranje izraelskog medjunarodnog aerodroma Ben Gurion, uvedena da se zaustavi naglo širenje korona virusa, onemogućila su da se ceremonija održi kako je uobičajeno.

Izrael je prvi put virtuelno uspostavio odnose sa nekom zemljom. ;

Ceremonija se završila otkrivanjem ploče koja će biti postavljena na ulazu u buduću Ambasadu Kosova u Jerusalimu.

Izraelski mediji navode da će Kosovo u budućnosti otvoriti ambasadu u Jeruslimu i da će biti treća zemlja koja je to učinila posle SAD i Gvatemale.

Kosovo do sada nije priznalo Izrael, ne zato što se muslimanska većina u toj zemlji tome protivila već zato što jevrejska država nije priznavala Kosovo takodje, ne želeći da podržava uniltaralno proglašenje državnosti.

Izrael je strahovao da bi to stvorilo opasan presedan koji bi sledili Palestinci, navode izraelski mediji i podsećaju da je odluka o priznanju doneta u septembru na samitu lidera Kosova i Srbije u Beloj kući u prisustvu tadašjeg predsednika Sad Donalda Trampa.

Podseća se takodje da su se Rusija i Srbija protivile da jevrejska država prizna Kosovo.

"Danas ispisujemo istoriju, upostavljamo diplomatske odnose izmedju Izraela i Kosova. Ovo je prvi put u istoriji da se diplomatski odnosi isptavljaju putem Zuma (aplikacija ZOOM)", rekao je Aškenazi.

"Danas Izrael postaje 117. zemlja koja priznaje Republiku Kosovo kao nezvisnu i suverenu zemlju", rekla je ministarka Kosova.

Njoj su se na ceremoniji pridružili predstavnici jevrejske zajednice Kosova, hvaleći "istorijsko dostignuće koje donosi radost jevrejskom narodu i narodu Kosova", preneli su izraelski mediji.

Danas je najpre šef izraelske diplomatije potpisao sporazume koji su potom skenirani i poslati njegovoj koleginci sa Kosova.

To su tri bilateralna sporazuma, osim zajedničke deklaracije o diplomatskim odnosima i memoranduma o razumevanju o diplomatskim konsultacima izmedju dva ministarstva, potpisan je i dokument o razvojnoj saradnji preko Agencije za medjunarodni razvoj (MAŠAV) Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

I Aškenazi i Stubla su se zahvalili SAD na posredovanju i izraelski mediji navode da su te nove veze deo ekonomskog sporazuma izmedju Srbije i Kosova o kome je pregovorao bivši šef nacionalne obaveštajne službe SAD Ričard Grenel.

"Naš sporazum je deo niza sporazuma i memoranduma o razumevanju potpisanih u Vašingtonu. Zahvaljujemo SAD za napore da se promoviše mir i da napreduju odnosi Izraela sa zemljama sa kojima ih nismo imali donedavno", rekao je Aškenazi.

Haradinaj Stubla se takodje posebno zahvalila SAD i ohrabrila Izrael da investira u Kosovo.

Osmani pozdravila uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Izraela

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas, nakon što su Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose, da su medjusobni odnosi zasnovani na solidarnosti i prijateljstvu dva naroda.

"Odnosi naša dva naroda su u prošlosti bili jaki i zasnivali su se na solidarnosti i prijateljstvu. Čin uspostavljanja diplomatskih odnosa otvara put za produbljivanje bilateralne medjuinstitucionalne saradnje, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa", kazala je Osmani.

Hoti: Uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Izraelom, probijena blokada priznanja Kosova


Premijer Kosova na dužnosti, Avdulah Hoti rekao je da je uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa državom Izrael Kosovo probilo blokadu priznanja.

"Danas smo probili blokadu priznanja za Kosovo. Drago mi je što smo stigli do ove tačke. Čestitam Ministarstvu spoljnih poslova na sprovodjenju svih procedura kojima su danas formalizovani diplomatski odnosi dve zemlje", rekao je Hoti.

Zahvaljujući američkoj podršci, prema njemu, država Kosovo se konsoliduje u medjunarodnoj areni sa prijateljima i Bliskim istokom.

"Današnja konkretizacija diplomatskih odnosa dve zemlje jasno pokazuje efekat i važnost sporazuma od 4. septembra u Beloj kući i grešili su oni kritičari koji su taj sporazum neprestano kritikovali, čak ne prihvatajući ni priznanja od Izraela koje je ovaj sporazum doneo", rekao je Hoti.

Hoti je rekao da je tokom današnjeg dana potpisano još nekoliko sporazuma koji jačaju saradnju dve zemlje.

"Mi smo dve prijateljske zemlje koje su se u teškim vremenima zatekle jedna blizu druge", rekao je Hoti i dodao da očekuje da će delegacija iz Izraela vrlo brzo posetiti Kosovo.

Hoti i vršilac dužnosti ministarke spoljnih poslova Meljisa Haradinaj-Stubla najavili su da će razmena ambasadora dve zemlje biti nakon okončanja zakonskih procedura.

Očekuje se da će ambasadorka Kosova u Izraelu biti Ines Demiri, koja je 2020. godine imenovana kao mogući predstavnik Kosova u Izraelu.

Kosovo i Izrael su danas uspostavili diplomatske odnose, kao rezultat sporazuma koji je u septembru prošle godine postignut u Vašingtonu izmedju Kosova i Srbije, uz posredovanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.