AAA

POLITIKA | 02.03.2021 22:10 > 02.03 22:10

Porfirije: Kosovo suštinski deo Srbije, referendum održan 1389. godine

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas da je Kosovo suštinski deo Srbije, a da je "referendum o Kosovu održan na Vidovdan 1389. godine".

"Mislim da tu ne postoji nikakva dilema, fizički u ovom trenutku naša država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te reči, a suštinski Kosovo je deo Srbije. Ono što je doživljaj i stav crkve toliko puta je izrečeno na Saboru da sve što bih ja rekao bilo bi suvišno", kazao je Porfirije za Radio-televiziju Srbije (RTS).
Porfirije je rekao da je siguran da bez obzira na "realpolitičke okolnosti", za koje je ocenio da nisu "ni najmanje naklonjenje Srbiji", država radi sve kako bi sačuvala mir i učinila najviše za srpski narod na Kosovu.

"Kosovo nije samo kolevka našeg naroda, nego je i kivot prepun moštiju svetih. Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, već i tema našeg identiteta", istakao je on.

On je naglasio da treba razgovarati o zajedničkom životu Srba i Albanaca, a da bi sve mimo toga bilo odricanje "od našeg bića" i ocenio da je "Bog na strani Srbije".

Na pitanje o položaju Srba u Hrvatskoj, gde je on bio mitropolit, patrijarh je odgovorio da bi trebalo popraviti uslove života Srba i učiniti sve da dodje do pomirenja.

Naglasio je da je potrebno o svemu razgovorati, a da "guranje stvari pod tepih" Srbe i Hrvate neće osloboditi okova, uvredjenosti, povredjenosti i osvetoljubivosti.

Porfirije je ocenio je da je poglavar Katoličke crkve, papa Franja, učinio veliki gest osnivanjem Mešovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve za ocenu uloge kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata, pro je papa odlučio pošto je pokojni patrijarh SPC Irinej "problematizovao" kononizaciju Stepinca.

"Da li će Katolička crkva kanonizovati Stepinca, nije naša stvar. Ali, u dijalogu uz pomoć istoričara iz Srbije i Hrvatske mi smo pokušavali da razne dogadjaje iz života Stepinca osvetlimo što je moguće bolje", naveo je on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.