AAA

POLITIKA | 17.09.2021 22:00 > 17.09 22:07

Vučić: Spremni smo da implementiramo predloge evroparlamentaraca, ma koliko to bilo teško za nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i predsednik Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je danas da je ta stranka prihvatila veći deo predloga evroparlamenaraca oko poboljšanja izbornih uslova, i dodao da su spremni da sve to implementiraju "ma koliko to bilo teško za njih".

"Mi smo imali konstruktivan sastanak, ne slažem se sa mnogim ocenama, ali sam spreman da uradim sve da bi se drugi osećali dobro", rekao je Vučić za televiziju Pink prilikom posete Istanbulu.

On je ocenio da opozicija hoće "vlast i da ih narod voli" i dodao da to "i nije baš jednostavno".
Prema njegovim rečima, 2012. godine "nisu postojale nijedne novine koje su bile protiv vlasti, nijedan nedeljnik", dok je za današnje nedeljnike i ostale medije rekao da su to "bljuvotine najgore koje ničemu ne služe, samo nešto da se odštampa da se kaže protiv mene".

Vučić boravi u Istanbulu, gde će se u okviru jednodnevne posete sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.Vučić: Na sednici GO SNS biće reči o pripremama za izbore


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ne plaši toga da bi neko iz Srpske napredne stranke (SNS) mogao da ga politički ugrozi, kao i da se sutra u Beogradu po prvi put održava sednica Glavnog odbora SNS kojoj on neće prisustvovati.

Vučić je za televiziju Pink tokom boravka u Istanbulu izjavio da će na sednici GO SNS u subotu u Beogradu biti reči o skupštini stranke, koja će se održati krajem oktobra i na kojoj će biti izabrani najviši stranački organi, kao i pripremama za parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore.

Na pitanje ko će biti kandidat SNS na predsedničkim izborima 2022. godine, Vučić je odgovorio da će SNS da kandiduje "onoga ko bude mogao da pobedi".


Vučić: Uveren sam da Janković govori istinu, pratimo šta rade strane službe


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da je bivši predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković "govorio istinu i iskreno i da je rekao tačno ono što se zbivalo", u vezi Jankovićeve izjave da mu je iz neke strane ambasade nudjeno da se približi Vučiću da bi ga smenio.

Vučić je u intervjuu za televiziju Pink tokom boravka u Istambulu rekao da veruje da je Janković rekao istinu takvom izjavom zato što "mi dobro znamo šta se u zemlji zbiva, dobro pratimo šta rade strane službe onako kako oni prate naše službe".

On je rekao da je Janković dobio takvu ponodu zato što "oni (koji su mu to nudili) nisu oduševljeni bržim napretkom Srbije od drugih zemalja u regionu".

Vučić je naveo da je Srbija 2014. godine imala 32.9 milijardi evra ukupnog bruto proizvoda, dok je Hrvatska u isto vreme imala 48 milijardi evra BDP-a, dok će obe zemlje "ovu godinu završiti sa oko 52 milijarde BDP-a".
Vučić: Komentari iz regiona nas neće naterati da menjamo pobednički put

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras predsednicima Crne Gore i Hrvatske da će nastaviti da im pruža ruku koliko god oni kritikovali i napadali i da Srbiju niko neće primorati da menja svoj pobednički put i sve ono što je dobro uradila.
"Srbija će nastaviti da se bavi svojom ekonomijom, napretkom, rastom. Srbija će biti sve uspešnija i neće ni na koji način odgovarati šovinistički", rekao je Vučić za tv Pink iz Instanbula gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

Vučić je, komentaričući kritike koje su stigle iz Zagreba tokom posete crnogorskog predsenika Mila Djukanovića Hrvatskoj, rekao da su se odnosi Crne Gore i Hrvatske sveli na kritiku njega i Srbije.

"Imate tu famoznu konferenciju za novinare (Djukanovića i Milanovića) na kojoj su se odnosi Crne Gore i Hrvatske sveli na `mrzimo Vučića, on je kreten i ludak i đubre jedno bezobrazno`, da prevedem sve te njihove reči, a `Srbija koliko god da je mala nije onoliko koliko bismo mi voleli da bude`", rekao je Vučić.

On je rekao da nema ništa protiv Đukanovića i Milanovića i da ga "ne zanimaju", ali da ali ima protiv politike čiji je osnov nestanak Srba, uz tobože priču da se suočavaju sa problemima sa Srbijom, kao hegemonom.

Rekao je da on i crnogorski predsednik budućnost regiona vide drugačije.

"Đukanović budućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome. Oni bi svoju zemlju da gradi, tako da ne bude Srba, ili da bar u početku nemaju politička prava. Onda da im uzmu crkvu, pa zatim pravo da se nazivaju Srbi”, rekao je Vučić.

Ocenio je da su u Crnoj Gori, kako je rekao, smislili trik za popis stanovništva, tako što su napravili poseban odeljak nacionalnost, a poseban etnička grupa "da bi posle rekli da su svi Crnogorci".

"Ne znam kako su pravili distinkciju, zna se ko su pripadnici nacionalnih manjina, a ko etnička grupa. U Crnoj Gori bi da Srbe svedu na etničku grupu", rekao je.

Istakao je da će Srbija u budućnosti morati da ima bolje odnose sa Hrvatskom, koji nisu zasnovani na ljubavi, već racionalne odnose zasnovane na zajedničkim interesima.Vučić: Želimo dobre odnose sa BiH, ali ne zamerajte što volimo Republiku Srpsku


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija ne želi da menja granice i da želi dobre odnose sa Sarajevom, ali i sa Republikom Srpskom.

"Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima ali ne zamerajte što volimo RS, kao i što mi ne zameramo što vi volite Tutin, Novi Pazar", rekao je Vučić za tv Pink.

Istaklao je da Srbija ima teško nasledje u istoriji sa Sarajevom i da je suština u "lekovitom" dijalogu.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika SDA Bakira Izetbegovića da Srbija ne treba da šalje vakcine i žito u BiH već da prestane sa progonom "branilaca BiH", Vučić je rekao da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosima povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

Rekao je da je apelovao na srpske pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosansko-hercegovačkim i da se vidi koje slučajeve Srbija može da preuzme.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.