AAA

POLITIKA | 25.11.2021 22:30 > 25.11 22:52

Usvojen Predlog izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

 Skupština Srbije usvojila je večeras Predlog izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su gradjani retko koristili te institute u praksi.

Od 180 prisutnih poslanika, 178 je glasalo za izmenu zakona, a isto toliko bilo je saglasno da ta izmena "zbog naročito opravdanih razloga" stupi na snagu dan od objavljivanja u Službenom glasniku.

Vlada Srbije ranije je navela da će predložena rešenja omogućiti gradjanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.
"Usled činjenice da je trenutno važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna uskladjivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uredjivanja svih vrsta referenduma predvidjenih Ustavom", saopšteno je iz Vlade.

Navedeno je i da se rešenja predvidjena Predlogom zakona zasnivaju na preporukama Saveta Evrope iz "Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma" iz oktobra 2020. godine.

Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić više puta je potvrdio da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se 16. januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava u delu o pravosudju.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.