AAA

POLITIKA | 15.09.2022 20:25 > 15.09 20:25

Stano: Dijalogom odlučno rešiti zahtevna politička pitanja za normalizaciju odnosa

BRISEL, 15. septembra 2022. (Beta) Posrednik EU Miroslav Lajčak i izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara su u razgovorima u Prištini i Beogradu prošle nedelje "preneli jasnu poruku da se sad najodlučnije i brzo mora krenuti u rešavanje zahtevnih političkih pitanja u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa, tako da nema mesta zaoštravanju na terenu", izjavio je portparol u EK Peter Stano agenciji Beta.

Stano je to rekao na molbu da se osvrne na izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila (Christopher Hill) da je u dijalogu Beograd-Priština utvrdjena nova "armatura", odnosno "pojačani okvir", a da je u središtu sprovodjenje sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.
Lajčak i savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, Jens Pletner (Ploetner) i Emanuel Bon (Emmanuel Bonne), su, naglasio je Stano, "obavili temeljite razgovore s premijerom (Aljbinom) Kurtijem i predsednikom Vučićem, u nastojanju da se istraže mogućnosti za napredak u Dijalogu uz posredovanje EU na putu ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova u predstojećem periodu".

"Svaki od tih razgovora je trajao više od dva sata", kaže portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela (Josep Borrell).

Američki ambasador Kristofer Hil je Beti izjavio da će napretkom kroz dijalog svaka strana dobiti nešto, napomenuvši da u Evropi ima puno modela sličnih Zajednici srpskih opština, dok je Vučić u parlamentu podvukao da Srbija neće ni na koji način priznati otcepljenje i nezavisnost Kosova.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.