AAA

POLITIKA | 15.05.2017 11:25 > 15.05 11:28

Majić: Izmene Zakona o sudijama učiniće pravosudje još zavisnijim

  • Foto: youtube

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić apelovao je na poslanike Skupštine Srbije da preispitaju potrebu usvajanja izmena Zakona o sudijama, jer će te izmene pravosudje učiniti još zavisnijim i dovesti do daljeg jačanja funkcije predsednika suda.

"Predložene izmene i dopune Zakona o sudijama, i inače zavisno pravosudje učiniće još zavisnijim i podložnijim hirovima svakog novog gazde. Zato bi trebalo ozbiljno preispitati potrebu njihovog usvajanja, a naročito usvajanja po hitnoj proceduri. Jer, iako u kratkim rokovima najčešće ništa nije moguće popraviti, naročito u pravosudju, ne treba zaboraviti da je u istim tim rokovima sve, pa time i u pravosudje, moguće dodatno unerediti", naveo je Majić u svom blogu.

Skupština Srbije na tekućoj sednici razmatra izmene Zakona o sudijama koje je predložio šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

Izmene predvidjaju da mandat predsednika suda traje dva puta po četiri godine, umesto jednokratnog petogodišnjeg perioda, kao i odlaganje odlaska u starosnu penziju predsednika suda do isteka mandata.

Majić je naveo da će predložene izmene dovesti do daljeg jačanja sudsko-predsedničke funkcije i da je to u "neskrivenom neskladu sa gotovo unisonim stavovima" stručnjaka i strukovnih udruženja koji se zalažu za što skoriju i što sveobuhvatniju relativizaciju uloge predsednika suda.

Prema njegovim rečima, odavno je prepoznato da su upravo predsednici sudova, u značajnom broju slučajeva, osnovne poluge sistema preko kojih se ostvaruje neželjeni uticaj izvršne vlasti na sud.

"Pogodnost ovakvog 'kanala komunikacije' obezbedjena je prevashodno načinom njihovog izbora, jer se, za razliku od sudija, predsednici biraju po posebnoj proceduri koja podrazumeva obezbedjivanje političke podrške. Poslednju reč u njihovoj inauguraciji, za razliku od situacije kod izbora ostalih sudija, daje Narodna skupština, čime se nad ovom pravosudnom populacijom obezbedjuje neskrivena vaninstitucionalna kontrola", ocenio je Majić.

On je kazao da nisu svi predsednici sudova "politički zauzdani" i da postoje i oni koji rade nezavisno, odgovorno i profesionalno, ali da u postojećim okolnostima predsednik suda lako može postati "daljinski upravljač" u rukama političkog establišmenta.

Majić je dodao da će, ako izmene budu usvojene, biti stvoreni uslovi i za potpuno neprihvatljivu radnopravnu neravnopravnost sudija-predsednika sudova i njihovih kolega, imajući na umu da će samo potonji biti obavezani na odlazak u penziju po navršavanju radnog veka.

"Teško je oteti se utisku da je, umesto da učini napor da popravi bilo koju od bezbroj stvari koje u pravosudju ne valjaju, predlagač odabrao da jednu, koja nije bila ni najgora ali svakako ni sjajna (mandat i uloga predsednika suda) učini još gorom. Pri tome, nemoguće je ne primetiti da se po ko zna koji put, zakoni i njihove izmene prilagodjavaju pojedincima i njihovim interesima umesto potrebama sistema", naveo je Majić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.