AAA

POLITIKA | 15.06.2017 12:10 > 15.06 12:34

Skot: Ima razloga za zabrinutost zbog ruskog centra u Nišu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Nišu da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra u Nišu. 

"Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost", rekao je Skot kao odgovor na pitanje novinara da li smatra da je Rusko-srpski humanitarni centar zapravo špijunski centar.

Skot je rekao da je to pitanje više za Srbiju, za ljude koji tu žive i za Vladu Srbije. 

"To je pitanje za njih, šta misle da oni (Rusi) zapravo rade u tom centru", naglasio je američki ambasador. 

Skot je u Nišu otvorio simpozijum "Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi" i pri tom istakao da je saradnja sa tom vojnom alijansom pre svega u interesu Srbije. 

"Članstvo u NATO, kao i svim drugim zemljama, Srbiji bi donelo zaštitu. To je takodje i sistem vrednosti. Sve zemlje članice saradjuju ne samo na vojnoj osnovi već i na političkoj, na polju borbe protiv terorizma i reagovanja u vanrednim situacijama", naglasio je Skot. 

On je podsetio da Srbija i NATO saradjuju već deset godina i sada postoji skoro 100 zajedničkih aktivnosti Srbije i članica NATO-a. 

"Odluka je na Srbiji da li će ostati neutralna ili će ući u NATO. Mislim da može ostati neutralna, a ući u Evropsku uniju. Ima članica EU koje su neutralne", rekao je Skot. 

Istina je, kazao je Skot, da je 1999. godine bilo civilnih žrtava i SAD žali za svakom civilnom žrtvom, ali i SAD i Srbija moraju ići dalje. 

Na simpozijumu koji su organizovali Klub srpsko-američkog prijateljstva i američka ambasada u Srbiji učestvovali su predstavnici ministarstava odbrane Bugarske, Crne Gore, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.