AAA

POLITIKA | 03.08.2017 18:30 > 03.08 20:20

Junker: Nisam za skori ulazak Zapadnog Balkana u EU

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je za američki portal Politiko da nije za skori ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ali da te zemlje moraju da imaju evropsku perspektivu radi stabilnosti regiona.

"Nisam za skori ulazak Zapadnog Balkana u EU. Ali, ako oduzmete evropsku pespektivu, opet ćemo proći kroz ono što smo iskusili 1990-ih", rekao je Junker za Politiko.

Da se EU raspada, kako tvrdi predsednik SAD Donald Trump, "Zapadni Balkan bi izgubio evropsku perspektivu", naveo je Junker.

"U tom smislu, stabilnost Evropske unije je preduslov da Balkan ne bude opet u ratu. Nadam se da to (Tramp) razume", rekao je predsednik Evropske komisije.

Junker je u intervjuu za Politiko rekao i da je EU, "uprkos izazovnoj godini", u stanju da se nosi sa svim problemima koji joj se nadju na putu, uključujući Bregzit i Donalda Trampa.

Kada je reč o Bregzitu, Junker je rekao da će se on dogoditi i da je reč o nepovratnom procesu.

"Bregzit će se na kraju dogoditi. Neću ići daleko kao premijer Malte (Džozef Muskat), koji je ostavio mogućnost da Bregzita ne bude. Moja radna hipoteza je da će biti Bregzita", naveo je Junker.

Junker je rekao da je već "objasnio" Trampu da "treba da prestane da priželjkuje da druge zemlje imitiraju Veliku Britaniju" izlaskom iz EU, ali i da je primetio da Tramp u poslednje vreme nije ponavljao poziv članicama EU da napuste taj blok 28 zemalja.

Predsednik izvšnog tela EU kazao je i da se 2015. godine borio za stabilnost evrozone i Grčke, protivno željama nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, i da bi se, da to nije učinio, evrozona raspala.

"Da Evropska komisija nije obezbedila da Grčka ne bude izbačena iz evrozone 2015. godine, rezultat bi bio lošiji. U to vreme snažno sam se borio za stabilnost Evrogrupe, naročito za Grčku. Da nisam to uradio, evrozona bi se raspala", rekao je Junker.

Prvi čovek EK priznao je da se Evropa suočava s problemima kao što su odnosi s Poljskom i Madjarskom, koje odbijaju da prihvate izbeglice u skladu s pravilima EU za njihovo razmeštanje, i koje Brisel kritikuje zbog navodnog podrivanja vladavine prava.

Upitan o razlikama u odnosima s poljskim i madjarskim državnim vrhom, Junker je rekao da sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom ima "brižan odnos" i da se sa njim redovno sastaje i razgovara.

"Razgovaramo redovno, vidjam ga redovno, i to ne uvek javno, jer mislim da ne želim da izgubim Madjarsku", naveo je Junker.

On nije rekao ništa slično za Poljsku, niti ju je pomenuo, navodi Politiko.

Kada je reč o pregovorima EU s Turksom, Junker je rekao da oni ne bi trebalo da budu prekinuti, bar ne na papiru, što je suprotno od pozicije Evropskog parlamenta i Vlade Austrije, koji su pozvali na prekid pregovora o pristupanju Turske Uniji zbog obračuna predsednika Redžepa Tajipa Erdogana s protivnicima.

"Turska je naš sused, ne možemo tek tako da je pustimo da sklizne u zaborav. Nisam pristalica okončanja pristupnih pregovora s Turskom, što je zahtev Evropskog parlamenta. Ali činjenica je da se Turska gotovo svakog minuta udaljava od članstva u EU", rekao je prvi čovek Evropske komisije.

Predsednik Evropske komisije se osvrnuo i na Trampov način upravljanja Belom kućom i na nedavna dešavanja u Vašingtonu.

"To je neverovatno", rekao je Junker pošto je upitan za otkaz koji je direktor Bele kuće za komunikacije Entoni Skaramuči dobio posle samo 10 dana.

"Bolje smo organizovani od Trampove administracije. To je zato što ako postoje bilo kakve interni problemi, oni se rešavaju direktnim razgovorom, a ne otpuštanjem ljudi", naveo je Junker i dodao da on nije imao razloga da otpusti bilo koga.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.