AAA

POLITIKA | 17.10.2017 12:55 > 17.10 13:57

Sudije se nisu pojavile pred Tačijem na polaganju zakletve

Srpske sudije i tužioci danas nisu došle na polaganje zakletve i pored poziva koji su dobile kao bi počela primena sporazuma o pravosudju koji su Beograd i Priština postigli u februaru 2015. godine, a koji podrazumeva integraciju srpskih sudija u kosovski pravosudni sistem.

Za danas je bilo najavljeno da pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem zakletvu polože 42 sudije i 14 tužilaca iz manjinskih zajednica. A kako mediji navode, naredni termin za polaganje zakletve mogao bi da bude u petak ili ponedeljak.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je Srbija omela sudije da polože zakletvu sa ciljem da se ne dozvoli njihova integracija u pravosudni sistem Kosova i uputio poziv Beogradu da učini sve kao što je dogovoreno da bi sporazum, koji je od velike važnosti za gradjane Kosova, konačno zaživeo.

"To je jedan od brojnih koraka koje Srbija preduzima protiv gradjana Kosova pošto uključivanje sudija i tužioca iz manjinskih zajednica ima veliki značaj za ostvarivanje prava zajednica i obezbedjivanje ravnopravnog pristupa pravdi", kaže se u saopštenju.

Današnje polaganje zakletve bio završni korak ka primeni sporazuma o pravosudju postignutog 10. februara 2015 u Briselu.

U saopštenju iz kabineta predsednika Kosova takodje se navodi da današnji nedolazak na polaganje zakletve predstavlja još jedan neuspeh i izraz je nesposobnosti Evropske unije kao posrednika u procesu ostvarivanja sporazuma o pravosudju.

"Nezavisno od tog namernog neuspeha orkestriranog iz Srbije, Kosovo će nastaviti da funkcioniše na osnovu ustavnih načela i zato pozivamo još jednom strane koje su potpisale sporazum o pravosudju da ispune svoje obaveze. Republika Kosovo je u svakom aspektu izvršila svoje obaveze", navodi se u saopštenju.

Evropska unija žali zbog nesprovodjenja sporazuma o pravosudju na Kosovu i očekuje da se poštuje za danas utvrdjeni rok o uključivanju srpskog sudskog osoblja u kosovsko pravosudje, imajući u vidu da je Beograd tražio odlaganje, dok je Priština ispunila obavezu, izjavila je portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Maja Kocijančič je podsetila da su takav dogovor postigli predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači krajem avgusta i naglasila da će to "doprineti poštovanju vladavine zakona na Kosovu i posebno na području Mitrovice".

"Mi očekujemo što pre i neodložno konstruktivno angažovanje u potpunoj primeni dogovora u dijalogu (Beograd-Priština) o normalizaciji odnosa, uz usluge dobre volje Evropske unije", naglasila je portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Prema Sporazumu iz februara 2015 predvidjen je jedinstveni pravosudni sistem, odnosno jedan osnovni sud i jedno osnovno tužilaštvo za ceo region Mitrovice.

Kako su tada kosovski zvaničnici izjavili, sudije i tužioci će raditi zajedno i neće biti podeljeni po etničkoj osnovi.

Sporazum predvidja da će krivični predmeti biti procesuirani u objektima suda na severu, dok će se gradjanske parnice voditi u objektima suda na jugu.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin.

Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

Predsednici Srbije i Kosova 31. avgusta su se dogovorili u Briselu da će sporazum biti implementiran 17. oktobra. Predstavnici EU juče su saopštili da je sve spremno za to.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.