AAA

POLITIKA | 02.03.2018 11:25

FHP podneo krivičnu prijava protiv Svetozara Andrića za ratni zločin u BiH

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je danas Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv Svetozara Andrića, nekadašnjeg komandanta Birčanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a kasnije načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u BiH.

Svetozar Andrić je danas zamenik predsednika Opštine Novi Beograd i član Predsedništva Srpske narodne partije.
U saopštenju Fond je naveo da je Andrić 28. maja 1992. kao komandant Birčanske brigade VRS, u čijoj su se zoni odgovornosti nalazile i opštine Vlasenica i Zvornik, naredio "iseljavanje" bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posledicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka na prostor Malog Zvornika, Kalesije, sela Snagovo i Kula Grada.

Prema Fondu, nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992, Andrić je izdao naredjenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici (BiH).

"Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine i u tom periodu su zatočenici boravili u nehumanim uslovima spavali su na betonu, dobijali su jedan obrok dnevno i nisu imali osnovne higijenske uslove za život. Većina ih je svakodnevno prebijana, žene koje su bile zatvorene u logoru su silovane, a oko 160 zatočenika je ubijeno", naveo je Fond.

U maju i junu 1992. godine, brigada kojom je komandovao Andrić proterala je bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u opštini Vlasenica. U martu naredne godine, pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u opštini Vlasenica, navodi se u saopštenju.

Fond je podsetio da je ukazom predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Svetozar Andrić 14. jula 1995. godine imenovan za načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS, u vreme dok su još uvek trajale masovne egzekucije srebreničkih Bošnjaka.

Fond je naveo da je još 2006. godine uputio pismo tadašnjem tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću u kojem ga poziva da pokrene istragu protiv Svetozara Andrića zbog zločina počinjenih u logoru Sušica, Zvorniku i Srebrenici, ali da do danas ne postoje podaci da li je Tužilaštvo vodilo istragu protiv Andrića.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.